Nyheter

Miljardinvestering uteblir för Klippans kommun när SD fick majoritet

Med anledning av att 30 procent av Klippanborna röstade på Sverigedemokraterna i valet skrotar entreprenören Darko Pervan investeringsplanerna i kommunen. Det säger han till Veckans affärer.

Jag kan inte som invandrare belöna SD som inte vill ha mig här, säger Pervan, som grundat golvbolaget Välinge och moderbolaget Pervanovo.

Darko Pervan kom med sin familj till Sverige i mitten på 1950-talet och har en karriär som bl.a. koncernutvecklare för Tändsticksbolaget på 1970-talet och sen chef för en division på Perstorp och var en drivande kraft bakom utvecklingen av laminatgolven.

Investeringen i Klippan rörde totalt 1,7 miljarder kronor och skulle ha lett till 500 nya jobb för kommunen.

Välinge Innovation grundades 1993 och moderbolaget Pervanovo Invest bildades 2002.

Tarkett var ett av dotterbolagen inom Tändsticksbolaget och laminatgolvet blev en världssuccé. När jag skulle starta eget föll det sig naturligt att satsa på golv, säger Darko till Veckans affärer.

Expansionen till Klippan skule haft många geografiska fördelar. Kommunen ligger 15 minuter från Perstorp som tillverkar ett bindemedel som är nödvändigt i Pervanovos produktionsprocess, och 30 minuter från huvudkontoret i Viken i nära anslutning till E4:an och dessutom nära Helsingborgs djuphamn.

I och med etableringen i Klippan skulle Pervanovo också ta ytterligare ett steg närmare det övergripande målet att bli ett av världens ledande golvföretag med en produktionskapacitet på 100 miljoner kvadratmeter i Europa, USA och Asien inom 10 år.

Planerna ändrades efter valet 9 september då det stod klart att 30 procent av Klippanborna röstat på SD.

Darko Pervan bedömer att beslutet att skrota Klippansatsningen kostar ett års jobb och massor av miljoner, men anser att det är värt varje förlorad timme och krona för att slippa tumma på sin egen och bolagets värderingar om alla människors lika värde.

Darko Pervan ogillar även starkt att en näringslivsprofil som Antonia Ax:son Johnson tycker att man bör öppna för att samarbeta med SD under förevändningen att ändamålet helgar medlen.

– Det var så nazisterna kom till makten. Så hon talar om något som jag aldrig skulle acceptera. Min farmor gömde judar i sin källare med risk för sitt eget liv och det gjorde hon för att hon insåg att något måste göras.

Han röstar själv på Moderaterna, men har börjat ifrågasätta sitt val efter vad han ser som Ulf Kristerssons vänsterprassel med SD.