Nyheter

Skanska drar ner – projektutvecklingen inom infrastruktur stängs ned

7,2 miljarder kronor i ”döda intäkter”, det vill säga intäkter med nollmarginal, kommer tynga Skanska under 2019 relaterat till de amerikanska projekt som ledde till torsdagskvällens vinstvarning, skriver Dagens Industri.

Som en följd rasade aktien med 6,5 procent i den inledande handeln.

Under en telefonkonferens på fredagsmorgonen uppger finanschefen Magnus Persson att det under 2019 kommer att finnas motsvarande 7,2 miljarder kronor av ”döda intäkter”, intäkter med nollmarginal, varav merparten relaterade till de berörda projekten.

Det kommer att ta lite tid att beta av orderstocken. Vi räknar med att vi kommer ur det här gradvis till 2021, säger Magnus Persson till Dagens Industri.

I ett pressmeddelande uppger även Skanska att projektutvecklingsfunktionen inom infrastruktur ska stängas ned.

– Vi tror inte att vi kommer ha tillräckligt många projekt för att försvara att ha den permanenta organisationen, säger Vd Anders Danielsson till Dagens Industri.

Varken Magnus Persson eller vd Anders Danielsson säger vilka projekt det rör sig om, trots direkta frågor om huruvida renoveringen av La Guardia-flygplatsen i New York är ett av de projekt som resulterat i nedskrivningarna.