Nyheter

Fastighetsbranschen slår ”knock-out” i jämställdhet

Faastighetsbolagen är klart bäst på jämställdhet och toppar för fjärde året i rad listan i den årliga AllBrightrapporten. Branschen är mycket nära jämställdhet, med 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna. I denna takt är det inte omöjligt att fastighetsbranschen uppnår jämställda lednings grupper till 2020.

”I fastighetsbranschen har de insett att jämställdhet är bra för affärerna och de har en vilja att återspegla människorna de verkar för. Ledningsgrupperna har nått rekordhöga 33 procent och styrelserna har som första jämställda bransch nått 41 procent kvinnor”, skriver AllBright i sin rapport.

Fastighetsbranschen utmärker sig i AllBrights rankning och kniper för fjärde året i rad platsen som bästa bransch.

Vad gör fastighetsbranschen rätt?
– Fastighetsbranschen är så tydligt sammankopplad med samhällsutveckling och stadsutveckling, områden som av tradition kanske varit med balanserade utifrån genusperspektiv. Vi som arbetar med fastigheter har förstått vikten av att spegla det vår verksamhet lever av det vill säga människorna som lever och arbetar i husen och dess miljöer. Självklart måste då verksamheten spegla den mångfalden, säger Susanne Rikardsson vd Fastighetsägarna Syd.

Åtta bolag i fastighetsbranschen placerade sig i topp på gröna listan med bäst jämställdhet. I den absoluta toppen finns Wihlborgs Fastigheter på andra plats och Atrium Ljungberg på tredje plats.

Har jämställdhet i bolagsledningar blivit ett strategiskt verktyg för fastighetsbolag för att nå bättre resultat och nöjdare kunder?
– Ja, det är väl inte otänkbart. Våra kunder förändras och beslut fattas inte som de gjorde förr. Det är självklart att vi behöver vara mer mångfasetterade i vårt sätt att tänka för att möta nya behov hos våra kunder, och då är det ju ett bra första steg att se till att organisationen består av människor med olika bakgrunder och erfarenheter. Jämställdhet kan vara ett första steg mot en bättre bredd i en organisation, säger Ulrika Hallengren vd Wihlborgs.