Nyheter

Svensk Byggtidning på Elmässan: Rexel möter stort intresse för solenergi på Elmässan

Rexel är en global elgrossist och en av hundratals utställare på Elmässans premiär idag onsdag i Kista i Stockholm.

– Det är andra gången vi är med på Elmässan och pratar solenergi.

Det säger försäljningschefen Peter Litzén när Svensk Byggtidning på onsdagseftermiddagen besöker Rexels utställningsmonter U:01 på Kistamässan.

Den franska elgrossisten Rexel har under försäljningschefen Peter Litzéns ledning sammanlagt sex säljare som på den svenska marknaden utbildar och supportar installatörer som vill jobba med solenergi.

– Vi jobbar med solenergi och hjälper installationsföretag att ta fram kundunika lösningar, tillägger han.

Peter Litzén noterar för branschen som helhet ett starkt stigande intresse för solenergilösningar.

– Vi höll ett lunchseminarium här idag, men fick byta lokal för att intresset var så stort!

År 2017 ökade effekten från installerad solenergi för branschen som helhet med 57 procent, enligt branschorganisationen Svensk Solenergi.

– Jag tror nog att marknaden kommer att fördubblas det här året.

Priserna har sjunkit på solceller, investeringsstöden har ökat liksom energipriset. Och det krävs inte längre bygglov i detaljplanerade områden om panelerna följer taklutningen, påpekar Peter Litzén.

– Det här gör investeringen mer lönsam och enklare.

Bra byggföretag

Bland elinstallatörer är fortfarande en viss brist på kunskap och intresse för nya lösningar en bromsande faktor för solenergins expansion, anser Peter Litzén.

– Byggföretagen har intagit en bra roll. Många nyproducerade fastigheter har med solceller på taket i förfrågningsunderlaget, åtminstone som option.

Imorgon torsdag den 18 oktober på Elmässans andra och sista dag håller Rexel ytterligare ett lunchseminarium på temat solenergilösningar.

– Jag är jättenöjd! Intresset är gigantiskt, säger försäljningschef Peter Litzén om elgrossisten Rexels utställningsverksamhet på Elmässan i Kista.