Nyheter

Vem har ansvaret för fastighetens hiss?

En hiss innebär att vardagslivet i en flerfamiljsbostad blir lättare. Det är framförallt äldre, funktionshindrade och barnfamiljer som enklare kan ta sig till och från sina hem. Det är dock viktigt att drift och underhåll sköts korrekt, annars kan det få förödande konsekvenser.

Det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för att hissens säkerhetskrav efterföljs. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum tipsar om de viktigaste aspekterna att ha koll på när det kommer till hissar.

Förra veckan blev det känt att en 58-årig man fastnat i en hiss i Alby Centrum i tre hela dagar. Hissens nödtelefon ska inte ha fungerat och utredningen visar att nödtelefonen fått en anmärkning när den besiktigades i januari tidigare i år.

När det kommer till hissar i bostadsrättshus är det i slutänden bostadsrättföreningen, som fastighetsägare, som har ansvaret för att underhåll, reparationer och krav sköts. Varje år ska exempelvis
hissen besiktigas av ett oberoende auktoriserat besiktningsföretag.

– Vad få känner till är att gamla hissar har en standard motsvarande dåtidens lagkrav. Byts de inte ut eller
moderniseras har de alltså samma säkerhetsnivå som när de byggdes, vilket betyder att de ofta saknar viss utrustning. Dagens säkerhetskrav innefattar exempelvis talande hisslarm och om det finns någon anmärkning vid den årliga inspektionen ska felet åtgärdas omgående, alternativt ska hissen sättas ur funktion. Vid utebliven åtgärd riskerar man böter eller ännu värre – att någon skadas, säger Nina Wahlberg, Affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum.

Om en hiss skulle börja krångla eller om det sker en olycka, är det föreningens ansvar som fastighetsägare
att stänga av den och anmäla incidenten till Byggnadsnämnden i kommunen.

– Viktigt att komma ihåg är att man som styrelseledamot i en bostadsrättsförening är ansvarig för att fastighetens hiss sköts korrekt. Ta hjälp av er förvaltare så att ni tillsammans kan planera och budgetera för eventuella modifieringar och reparationer av hissen, kanske bör den bytas ut helt, fortsätter Nina Wahlberg.

SBC listar de viktigaste aspekterna att tänka på för föreningar som har hiss:
– Säkerställ att hissen besiktigas varje år.
– Vid behov av åtgärder ska ni som fastighetsägare försäkra er om att åtgärda felet omgående.
– För en dialog med er förvaltare så ni har en gemensam bild av driften och tillsynen av hissen samt
eventuella åtgärder.
– Se till att era gamla hissar moderniseras till dagens kvalitetskrav och standarder.