Nyheter

Ramboll skjuter i höjden – utvecklar Finlands första skyskrapor

Projektet Trigoni, som Ramboll varit med och utvecklat, kommer att bli Finlands första kvarter med skyskrapor. Förslaget med nio triangulära skyskrapor vann Helsingfors High-rise Design-Build Competition.

Ramboll har tillsammans med YIT skapat det vinnande bidraget i Helsingfors High-rise Design-Build Competition. Förslaget ”Trigoni” består bland annat av 9 triangulära skyskrapor, det högsta 180 meter med 51 våningar. Husen är en del av Pasila-områdets förvandling till ett affärs- och livsstilscentrum.

Tävlingen är organiserad av finska regeringen och Helsingfors stad, för att få förslag till det 150 000 – 200 000 m2 stora område som är en del av en större strategi att omvandla staden till ett internationellt affärscentrum. Pasila är planerat att bli Finlands första område med skyskrapor.

– Trigoni tar det senaste inom höga byggnader till Finland. Ramboll har lång erfarenhet av att designa höga byggnader världen över. Vi är glada över att få bidra med vår kompetens i världsklass till det här nya landmärket i Helsingfors, så att det uppfyller de sociala, ekonomiska, ekologiska och kulturella behoven hos sina användare under de kommande årtiondena, säger Juha Valtari, Business Director Buildings, Ramboll Finland.

Hållbarhet för en levande stadsdel
Pasila-området ska bli en mix av bostäder med kommersiell och kulturell verksamhet. Hållbara lösningar är en viktig del av utvecklingen, likaså förbindelser till befintlig kollektivtrafik med gång- och cykelbanor.

– Ramboll har omfattande global erfarenhet av att utveckla smarta och hållbara tjänster. Vårt smarta energikoncept och förslag om fasadteknik för Trigoni stöder Helsingfors mål att vara koldioxidneutralt 2035, säger Shonn Mills, Global Director High-Rise på Ramboll.

– Urban utveckling är kärnan i vår strategi. Trigoni kombinerar serviceområden med handel, arbete, bostäder och transporter. Tillsammans med Mall of Tripla bildar de en unik helhet som gör centrala Pasila till ett attraktivt område. Vi bygger en levande stad tillsammans, och vi vill tacka alla våra samarbetspartners för ett gott samarbete i processen att skapa Trigoni-förslaget, säger Jouni Forsman, EVP, Housing Services and Special Projects på YIT.

Fakta om Pasila Tower Area:
Tävlingen för Pasila Tower Area är baserad på den centrala huvudplanen för Pasila och projektförslaget kommer att fungera som ram för utvecklingen av det så kallade startområdet. Byggnationen av de första delarna förväntas starta omkring 2020-2021 efter att detaljplanen har antagits. Hela Pasila-området förväntas rymma cirka 30 000 invånare och mer än 50 000 arbetsplatser 2040.