Nyheter

Imorgon öppnar nya Nationalmuseum

Tusen sprängningar i källaren. Minidumpers i trång skytteltrafik med schaktmassor. Takkonstruktioner på 25 ton kranlyfta på plats från en Iggesunds pråm.  Upprivna golv med överraskningar i bjälklaget…Efter fem års lika komplext som omfattande renoveringsarbete slår imorgon lördag den 13 oktober Nationalmuseum åter upp portarna!

Mer än tre tusen personer och femtio olika yrkesgrupper har – på Södra Blasieholmshamnen mittemot Kungliga Slottet i Stockholm – varit engagerade i ett av Statens Fastighetsverk allra mest komplicerade renoveringsprojekt. Ombyggnad och renovering av Nationalmuseum.

En kulturbyggnad från 1866 där det inte fanns några relationshandlingar på hur huset var byggt, berättar projektchef Fredrik Johansson på generalentreprenören Skanska.

Ett bygg- och kulturprojekt där modernisera och bevara varit utgångspunkt och mål.

Arbetena på landets största konst- och designmuseum startade 2014 med rivning. För att bereda plats åt installation, renovering och ombyggnad i en praktfull 1800-talsbyggnad.

Nu med sina utställningssalar i ny färgsättning med grönt, gult, rött och rosa och nyrenoverad majestätisk marmortrappa. Med rengjorda Carl Larsson fresker på trapphallens väggar och sina sirliga takrosetter med nu dolda, nyinstallerade ventilationsdon och sprinklers.

Tidigare igensatta fönster har öppnats och stuckaturer, friser och marmoreringar restaurerats och återfått sin ursprungliga glans.

Italiensk piazza

Nationalmuseums två ljusgårdar är nu återställda med ljusinsläpp och på samma gång moderniserade med exklusivt arkitektoniskt glastak.

Här finns nu också en specialdesignad hiss i patinerad mässing och den nya Skulpturgården som en italiensk piazza. Där tidigare restaurangen låg.

Den som nu är flyttad till entrésidan och inredd med nydesignade möbler, armaturer och bruksföremål. Generösa fönstervalv skänker ljus och utsikt över Strömmen mot Slottet.

De över tusen sprängningarna har öppnat upp källarvåningen för av Wingårdhs och Wikerståls Arkitekter vackert utformade utrymmen för förvaringsskåp och wc.

Överraskningar

Alla golv i Nationalmuseums 21 000 kvadratmeter stora huvudbyggnad har tagits bort, slipats och renoverats.

På plan 6 också för att i golvbjälklaget installera ventilationskanaler som leder befuktad och temperad luft ned till takrosetterna i valven på plan 4.

Skanskas projektledare Fredrik Johansson betonar renoveringsarbetets oförutsägbarhet och exemplifierar här med upptäckten av för bärigheten diagonala stålstag på tvärs i golvbjälklaget.

– De kunde vi inte ta bort, och det fanns inte mycket utrymme i golvet att vinka på. Då får du sätta dig vid skrivbordet igen och tänka om. Det finns så att säga en miljon sådana case!

Dubbla besökare

Det i morgon lördag återigen öppnade Nationalmuseum kan visa tre gånger fler konstföremål än tidigare och ta emot dubbelt så många museibesökare – det vill säga max 2 000 besökare samtidigt.

Total projektkostnad, exklusive inredning, uppgår till cirka 1,2 miljarder SEK.