Nyheter

Vinnova stöder tunnelbelysning

Vinnova har beslutat att stödja Uni-lights utveckling och marknadsplan för smart tunnelbelysning med 500,000 kr.

Uni-light har tidigare utvecklat ett tekniskt koncept för tunnelbelysning och byggt en första prototyp. I tunnlar måste man säkra nödbelysning med batteridrift i det fall ordinarie elförsörjning faller bort. I dagens lösning innebär det att även avsiktlig nedsläckning av belysningen utlöser nödbelysningen och belastning av batterierna, som laddas ur successivt i onödan och som kortar livslängden.

Uni-lights SmartSwitch kan skilja på externa strömavbrott och avsiktlig släckning och därmed undvika onödig belastning på nödbelysning och dess batterier, vilket är en betydande kostnadsreduktion.

– Vi ser detta som ett förtroende för vår teknik och kan direkt sätta igång med arbetet, säger Håkan Fritz, ordförande Uni-light.

Uni-light har redan tidigare ansökt om stöd inom ramen för EU’s Horizon 2020 program för att i nästa fas bygga pilot- och demoprojekt, bygga upp marknadskanaler, marknadsföring mm. Efter komplettering av denna ansökan i flera omgångar väntas ett besked inom kort.

LED-belysning är en av världens snabbast växande stora industrier. För den industriella sektorn är f.n. den årliga tillväxten 47 % och hela marknaden väntas 2020 omsätta 100 miljarder USD enligt Edison Research.
Läs mer på www.uni-lightled.com