Nyheter

Liftsystem, byn och trafiken – så ser det ut under alpina VM

Åre i VM-skrud är ett lite annorlunda Åre än det de flesta är vana vid. Byns centrum förvandlas till ett läckert festivalområde och Medal Plaza och Nationalarenan blir en mäktig hyllning till den alpina skidsporten.

Alpina VM 2019 arrangeras på Sveriges Alpina Nationalarena som är Sveriges ledande alpina tävlings- och träningsanläggning. Tack vare väl genomtänkta transportleder och pistdragningar i systemet kan den alpina eliten tävla och träna utan hindra övriga besökare som vill åka skidor.

Liftsystem
Åre 2019s vision är Inspire the World to Ski och därför vill man att alla ska kunna njuta av den egna skidåkningen även under tävlingsperioden. Alla som vill ska kunna åka skidor i systemet och även in på arenan. Eftersom alla SkiPass gäller som entrébiljett till VM-tävlingarna vill vi givetvis att så många som möjligt tar chansen att kombinera åkning med att se alpina tävlingar i världsklass live!

Alla nedfarter utom de som används vid tävling kommer att hållas öppna som vanligt. De nedfarter som används under tävling är Gästrappet, Lundsrappet, damernas störtlopp och herrarnas störtlopp men det kommer att gå att ta sig runt i systemet utan problem.

Under alpina VM 2019 kommer Hamrebacken i Duved att användas som tränings- och kvaltävlingsarena. Mer information om det finns i tävlingsprogrammet på www.are2019.com/program.

Festivalområde och Medal Plaza
Åre torg kommer att bli festivalområde och en självklar samlingsplats under alpina VM. I direkt anslutning till torget ligger parken som blir Medal Plaza under alpina VM. Det är där våra stjärnor ska hyllas efter tävlingarna och den stora scenen kommer att bli ett självklart blickfång och en naturlig samlingsplats för alla besökare. Parkeringen vid tågspåret, väster om gamla stationshuset, kommer att bli sponsorernas egen by i byn. Avstängningarna i byn kommer att se ut ungefär som under Höstmarknaden.

Trafik och parkering
Det kommer att vara mycket folk i och runt byn under alpina VM vilket gör att framkomlighet och parkeringsmöjligheter kan vara begränsade. För att underlätta kommer det att finnas rymliga parkeringar, så kallade Park & Ride, i Duved och i Björnänge. Det kommer att gå bussar mellan parkeringarna och byn för att få ett så smidigt flöde som möjligt. Parkeringsavgiften på Park & Ride-parkeringar avgörs av hur många som åker i bilen: ju fler som samåker desto billigare blir det. Och dessutom, utsläppsfria bilar parkerar gratis! Intäkterna från parkeringarna går till det lokala föreningslivet som kommer att hjälpa till vid Park & Ride – områden.

Skidbussar och extra insatta bussar kommer att trafikera byn och gör det möjligt att ta sig runt i byn och till Björnen, Tegefjäll och Duved. Det kommer inte att finnas allmänna parkeringar vid arenan men det finns gott om bussar och alla VM-områdena ligger inom gångavstånd.

Besökare som kommer till Åre med bil och ska stanna flera dagar rekommenderas att kolla så att det finns parkering vid det bokade boende innan ankomsten till Åre. Parkeringarna vid Kabinbanan, Rödkullen och Björnen kommer att vara öppna som vanligt. Halva parkeringen vid Holiday Club kommer också att hållas öppen.

Foto: Dohrns Exhibition & Events