Nyheter

HSB valde VentPartner för kvarteret Mjölnaren

Tre nya hus har byggts i det anrika kvarteret Mjölnaren i Norrköping, bestående av totalt 69 lägenheter, parkeringsytor under jord och fyra kommersiella lokaler. Läget och lägenheterna är populära, och sålde slut på bara ett par månader.

Beställare var Tegelstaden Bygg AB och byggherre HSB Östra. VentPartner har försett byggnaderna med ventilations- och kyllösningar.

Det anrika kvarteret Mjölnaren i Norrköping ligger centralt i stadskärnan inom fornlämningsområdet för Norrköpings medeltida stadslager. Kvarteret har nu försetts med tre nya hus med totalt 69 lägenheter och kommersiella lokaler, vilka sålde slut snabbt. En viktig del i bygget har varit att komma på bra ventilations- och
kyllösningar.

– Jag tror framför allt det är blandningen mellan det historiska och det moderna som lockar. För oss har det varit viktigt att bevara den gamla känslan i ett modernt boende, säger Magnus Eriksson från HSB Östra.

Arkitektoniska krav satte kreativiteten på prov
En av de kommersiella hyresgästerna är Landerholms, som med Mjölnaren nu öppnar sitt tredje konditori i Norrköping. Här krävdes det kreativa idéer för att lösa kylan, då arkitekten gärna ville att kylaggregaten skulle smälta in i den övriga arkitekturen. Via ett bra samarbete mellan VentPartner, arkitekten, hyresgästen och HSB skapades en smart lösning genom att gömma kylaggregatet ovan undertaket, och lämna ett glapp mellan vägg och tak så kylan kunde rinna nerför väggarna, ett så kallat släpp.

– Det blev ett väldigt bra resultat. Det har varit svalt i caféet hela sommaren, säger Sigrid Lagerholm på Landerholms.

Samarbetet mellan projektets olika parter har varit väldigt lyckat under hela projektet, något som gjort att byggnationen blev klar i god tid inom tidsramen.

– Det var första gången jag personligen jobbade med VentPartner, men definitivt inte den sista. Framför allt är jag imponerad av hur de sköter projektbiten, hur de hittar lösningar. Det var alltid kul att komma till arbetsplatsen och jag tror aldrig jag har varit inblandad i ett projekt där vi blivit klara i så god tid, säger Magnus Eriksson, HSB Östra.

Nöjda med klimatet – även i värsta sommarhettan
VentPartner har installerat fyra kylmaskiner i butikerna i gatuplan. Utedelarna placerades i närliggande garage och betjänar varsin innedel i butiksytorna. Och lösningen sattes på prov direkt, med den varmaste sommaren som någonsin uppmätts.

– Butiksinnehavarna är mycket nöjda med inneklimatet, även under de varmaste dagarna, berättar Kristoffer Stralström, projektutvecklare på VentPartner.

Foto: Peter Holgersson