Nyheter

Köpare bjuds på månadsavgifter för lyxlägenheter

Det går rejält trögt på marknaden för nyproducerade bostadsrätter i storstäderna. Nu tvingas flera byggherrar rea ut lägenheter och i vissa fall kan köpare slippa betala månadsavgift i flera år. Det här skriver aftonbladet.se.

Men det finns faror med erbjudandena.

– Det är viktigt att hålla huvudet kallt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar till aftonbladet.se.

I en gammal skola precis vid Stureplan i centrala Stockholm ligger ett av bostadsutvecklaren Oscar Properties senaste prestigeprojekt – Nybrogatan 19. Totalt finns 49 lägenheter i den före detta skolan. 45 av dem har sålts, enligt Oscar Properties senaste delårsrapport. På sistone har mäklarna haft motvind. Bolaget har nu sänkt priserna på de kvarvarande bostäderna med tio procent, och köparna bjuds på månadsavgiften i två år. Företaget har lanserat liknande erbjudanden för tre andra projekt i Stockholm. Nyhetsbyrån Direkt uppger att avgiftsfriheten i vissa fall kan sträckas till att gälla i hela fem år.

Men det är inte bara Oscar Properties som tvingas sockra anbuden för att få nyproducerade bostadsrätter sålda. Byggjätten Skanska försöker locka köpare till sina lägenheter i kvarteret Grönkulla i Sundbyberg genom att erbjuda slopad månadsavgift i två år – och två årskort på SL.

– Vi har valt att erbjuda detta för de sista lägenheterna som vi har. Det är ju ett lägre inflöde av kunder än förut, har försäljnings- och marknadschefen Magnus Lambertsson tidigare sagt till Sveriges Radio.

Bostadsföretaget Ikano kör en liknande strategi. Nya kunder som slår till på en bostad innan den 31 oktober får 30 avgiftsfria månader.

– Vi fyller 30 år i år, så vi ville fira det. Dessutom tyckte vi att det passade bra i och med att marknaden kan behöva lite skjuts, särskilt i Stockholm och Uppsala, säger Anna Hultén, försäljningschef på Ikano Bostad till aftonbladet.se.

– Det säljer, men kanske inte riktigt i den takt som vi skulle önska. Det finns väldigt mycket till salu just nu. Dessutom gör säkert bankernas hårdare krav att det är svårare att låna pengar för en del köpare.

Flera mäklare som Aftonbladet har varit i kontakt med vittnar om att försäljningen gått trögt sedan en tid tillbaka.

– Nyproduktionsmarknaden påverkas av begagnatmarknaden och det tar generellt längre tid att sälja i dag jämfört med tidigare år, säger Klas Pettersson, nyproduktionsansvarig på mäklarbyrån Erik Olsson till aftonbladet.se.

Nu kan dock en vändning vara på gång.

– Den senaste tiden har vi sett en tendens till ökat intresse och betydligt fler försäljningar. September blir vår bästa månad på hela året, säger Klas Pettersson.

– Vi har sett en stabil prisutveckling och flera projekt har anpassat sin prissättning. Det gör att fler vill köpa nyproduktion.

Matteus Marzinger på Fastighetsbyrån Vasastan delar den bilden.

– Vi ser att köpare och säljare hittar varandra på ett bättre sätt än de gjorde för ett år sedan. Prissänkningar och avgiftsfria månader bidrar naturligtvis till ett ökat intresse, säger han till aftonbladet.se.

Även om stämningen börjar bli bättre, så verkar mäklarna på en sargad marknad. Statistik från bostadssajten Hemnet visar att utropspriset för nybyggda bostadsrätter i Stockholm var elva procent lägre under första kvartalet 2018 jämfört med samma period året innan. Allt detta enligt aftonbladet.se.

De fallande priserna slår inte bara mot byggherrarna. Det kan också drabba personer som köpt nyproducerat i ett tidigt skede, och vill sälja när det närmar sig inflyttning. Som läget är nu kan det förväntade klippet bli till en rejäl förlust.

Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar. Hon avråder från att slå till på en bostad i spekulationssyfte.

– Köp inte i tron att det kommer att vara en jättebra investering som kommer öka mycket i värde. Med den prisnivån som vi har nu är det extra viktigt att tänka långsiktigt, säger hon till aftonbladet.se.

Hon uppmanar också köpare att inte låta sig förföras av byggherrarnas specialerbjudanden.

– Vi tenderar att lockas av detta på samma sätt som vi lockas av nedsatta priser i matbutiken. Men det är viktigt att hålla huvudet kallt och alltid ta väl avvägda beslut. Man ska inte köpa en bostad för att man får rabatt, utan man ska köpa en bostad för att man vill bo där.

– Det är viktigt att hålla huvudet kallt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar till aftonbladet.se.

Källa: aftonbladet.se

På bilden:
Oscar Properties senaste prestigeprojekt – Nybrogatan 19 i Stockholm.
Bild: Oscar Properties