Nyheter

Framtidssatsning för Stora Skedvi skola

Cirka 1,5 mil utanför Säters centrum ligger Stora Skedvi. Här satsar kommunen cirka 100 miljoner kr på att bygga ut den gamla skolan med bland annat nytt tillagningskök, matsal och bibliotek. Dessutom blir det en fullskalig idrottshall.

Etapp ett innefattar nybyggnation av förskola med plats för 72 barn och med möjlighet för ytterligare 18 barn. Förskolan byggs i två plan som även kommer att innehålla skollokaler. I andra etappen byggs skolan om för att ge plats åt cirka 200 elever. Tredje etappen blir en nybyggnation av en mindre gymnastikhall för skolans behov och föreningar.

Nybyggnadsytan är totalt 3 639 kvadratmeter och skolbyggnaden är totala ytan är 6 038 kvadratmeter.

– Tillsammans med kommunen har vi byggt till och om Stora Skedvi skola. Konstruktionen blir trä- och betongväggar. Sporthallen bygger vi med sandwichelement, så kallad Paroc-element. Grunden är gjuten platta på mark. Vårt mål är att bli klara till sommaren. En del av skolan är slutbesiktigad och skolans personal och elever har flyttat in, berättar Johan Karlsson, byggprojektledare på Byggpartner i Dalarna som har totalentreprenaden.

Arkitekt Esbjörn Carlsson på Dala Nova Arkitekter har ritat tillbyggnaden som stämmer väl in i den gamla skolbyggnaden, som var en byskola i början av 1950-talet. Tillbyggnaden är en tillbyggnad i vinkel till den gamla byggnaden. Personalutrymmen kommer att bli på plan två och undervisningen i plan ett. Matsal och storkök med tillagningskök är i den nya tillbyggnaden. Den gamla skolbyggnaden består av två plan och källare med omklädningsutrymmen.

– Vi har byggt om den gamla sporthallen till bibliotek och byggt på en del av längan. Den gamla delen har vi möblerat om och lekplatsen är upprustad med nya lekredska. Vi skall också bygga en multiarena för sportändamål och andra aktiviteter. Den beräknas vara färdig under sommaren, säger Per-Olov Grundström, fastighetschef i Säters kommun.

Skolbyggnadens nya delar beräknas bli slutbesiktigad i månadsskiftet juni-juli. Invigning kommer att ske hösten 2018.

– Skolan ligger i ett husområde nära älven. Eftersom det är allt fler barnfamiljer som flyttar till Säter planerar vi att bygga en ny förskola. Trenden har blivit att man vill ha färre men större förskolor än flera små, tillägger Per-Olov Grundström.