Nyheter

Bostadsmarknaden fortsatt trög

Bostadsmarknaden fortsätter att gå trögt, menar Fastighetsbyråns mäklare i en undersökning, skriver Dagens Industri. Avvaktande bostadskonsumenter gör att marknaden gynnar köparna snarare än säljarna.

Det råder delade meningar om orsakerna. Bostadssajten Hemnet hävdar att man under våren har sett tecken på en piggare bostadsmarknad.
Men i Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel, där 400 av byråns mäklare deltog, menar man att lågtrycket på bostadsmarknad fortsätter.
– Jag tror att man är fundersam kring vilka spelregler som kommer att gälla. Folk undrar var marknaden kommer att ta vägen men det finns många faktorer som gör att det blir avvaktande. Det är mycket psykologi bakom det här också, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström till Dagens Industri.
Mäklarna ombads ranka huruvida bostadsmarknaden är mest fördelaktig för säljare eller köpare på en tiogradig skala där 0 är fördel köparna och 10 är fördel säljarna hamnade snittet på 4,4.
– Förändringarna kommer oftast först i Stockholm och Stockholmsmarknaden är nog svårare än någonsin att känna igen sig i, fortsätter Johan Engström. 
Storstäder som Göteborg och Malmö har även de en marknad som gynnar köparna enligt undersökningen men de har klarat sig aningen bättre än Stockholm. 
– Pratar vi storstäder ser vi att Göteborgs innerstad har hållit sig hyggligt medan vissa ytterområden har sjunkit. Göteborg har inte lika mycket nyproducerat som Stockholm så där finns det en efterfrågan som nästintill har stannat av i Stockholm. Malmö har en helt annan marknad. Där har närheten till Köpenhamn bidragit. Det är stor skillnad om man jämför Storstockholm och Stormalmö, avslutar Johan Engström.