Nyheter

Lunds posthistoria återspeglas i moderna kontorshus

Det gamla postväsendet gör sig påmint i kontorshusen kallade ”Posthornet” och ”Frimärket” genom formspråk och material. Mässinginslag i golv, postboxar i entréplan och porttelefon återfinns i båda husen och den karaktäristiska kanten på frimärket återfinns i betongelementen mot järnvägen.

De sex våningar höga kontorshusen med underjordiskt garage, som Wihlborgs bygger på den gamla postterminalstomten i Lund, blir ett välkommet tillskott av toppmoderna lokaler i Lunds gamla stadskärna. Båda byggnaderna certifieras Miljöbyggnad guld.

Järnvägens rangergård vid centralstationen i Lund har ändrats och skolan i den gamla postterminalen har avvecklats. Wihlborgs Fastigheter som äger marken funderade länge över vad de skulle göra med fastigheten. Postterminalen hade länge fungerat som Postens logistikcentrum. Med det centrala läget och närhet till allmän kommunikation föll lotten naturligt på att bygga fler kontorslokaler. Byggnaden blir totalt 16 500 kvadratmeter BTA varav cirka 11 000 kvadratmeter blir uthyrningsbar yta.

– Folktandvården blir först med att inrymma en modern klinik med 38 behandlingsrum för både allmän- och specialtandvård. Folktandvården Skånes huvudkontor flyttar också hit, säger Rickard Berlin, projektledare på Wihlborgs Fastigheter.

När arkitekten och projektledaren Charlotte von Brömssen på Tengbom Arkitekter, skulle gestalta byggnaderna föll det naturligt att återknyta till områdets gamla 50-talsbebyggelse i gult tegel. Till det har kvarteret inspirerats av sin historia i formspråk och material hämtade från postväsendet, som fria associationer, säger Charlotte von Brömssen och hänvisar till mässingshornets svängda former.

Konstruktionen i byggnaderna består av betong och stålstomme. Garaget byggs med platsgjuten betong och ytterväggarna består av utfackningsväggar klädda med tegel samt en glasfasad med dekorelement av fiberbetongelement mot järnvägen.

– Detta är ett klassiskt stenstadskvarter nära Lunds äldsta delar. Med tanke på kommunhuset, och tingsrätten i närheten, som är institutionsbyggnader, ville vi inte bli för storskaliga och anonyma eftersom kvarteret är planerat som ett blandkvarter med bostäder. Därför är fasaderna ganska klassiska med ett detaljerat formspråk, säger Charlotte von Brömssen.

– Vi följer miljöbyggnadsprogrammets 15 indikationer med energieffektiva lösningar. I garaget blir det elladdstolpar och på taket monterar vi solceller som ska försörja huset med el tex till kylmaskinen och elladdstolparna. I övrigt värms byggnaden upp av fjärrvärme, förklarar Rickard Berlin.

Planlösningarna blir flexibla för att lätt kunna anpassa kontorsytorna till olika hyresgäster. Installationer placeras strategiskt. Byggnaderna dockas med varandra för att de som arbetar där lätt skall kunna ta sig från ena kontorsbyggnaden till den andra. Innergården utformas som en mötesplats mellan de som bor och de som arbetar i kvarteret. Den öppna kilen från gatan gör att man lätt når innergården.

Fakta:

Frimärket och Posthornet

Kontorsbyggnader i Lund

Byggperiod: april 2016-juni 2018

Byggherre, Wihlborgs Fastigheter AB

Totalentreprenör: Peab Sverige AB

Arkitekt: Tengbomgruppen AB