Nyheter

Nya platser för helikopter och ambulans på Mora Lasarett

Två nya byggprojekt uppgraderar utrycknings- och akutlogistiken på Mora Lasarett i norra Dalarna. En nybyggd helikopterlandningsplats och en ny ambulansstation. 

Mora lasarett är ett av Dalarnas två akutsjukhus för länets norra och västra delar. Vintertid dessutom med många besökande turister inom sitt upptagningsområde. Lasarettet i Mora är jämte Falu Lasarett ett av länets två sjukhus med landningsplats för helikopter. I Mora var tidigare landningsplatsen placerad på marken.

– Det fanns egentligen ingen ordnad landningsplats för helikoptern på Mora Lasarett, konstaterar projektledare Martin Ullgren på LandstingsFastigheter Dalarna.

Den nya landningsplatsen ligger ovanpå en befintlig sjukhusbyggnad.

– Det är en stålstomme som grenslar och är byggd över akutens ambulansintag. Ovanpå är helikopterplattan anlagd, preciserar Martin Ullgren.

Själva helikopterplattan är en halvmeter tjock betongkonstruktion som bärs upp av stålkonstruktionen med sina pelare och balkar. Helikopterflygplatser används endast av ambulans- och räddningshelikoptrar. Landstinget Dalarna har en ambulanshelikopter av typen Eurocopter placerad på Mora flygplats.

Ambulansstation med solceller

Varför byggs den nya ambulansstationen på Mora Lasarett?

– För att lokalerna för ambulanser och där ambulanspersonalen sitter är gamla och inte längre ändamålsenliga, svarar projektledare Martin Ullgren.

Den 1 juni 2018 färdigställda ambulansstationen är en nybyggnad med ny placering på sjukhusområdet. Med övernattningsrum för sjukvårdspersonal, verksamhetsutrymmen och garageplatser för drygt en handfull ambulansfordon. Här handlar det om en platsgjuten betongkonstruktion med en traditionellt murad fasad.

– Sedan har vi solceller på taket. En av landstingets första solcellsanläggningar, avslutar projektledare Martin Ullgren på LandstingsFastigheter Dalarna.

Fakta:

Nybyggnad helikopterlandningsplats, Mora Lasarett

Tidplan: augusti 2016-mars 2017

Byggherre: LandstingsFastigheter Dalarna

Byggentreprenör: AB Byggprojekt

Arkitekt: SWECO Architects AB

Kostnad: 21 Mkr