Nyheter

Konstgjord halvö blir Falkenbergs nya stadsdel

Med Kattegatt på ena sidan och Ätrans mynning på den andra byggs nu första etappen av bostadsområdet Bacchus på den konstgjorda halvön där Vin & Spritcentralen tidigare hade sin tappningsfabrik fram till 1999 då fabriken lades ner. Totalt beräknas 650 lägenheter uppföras på ön, varav cirka 140 lägenheter i fyra solfjäderformade hus med unik utsikt över havet nu byggs. Samtliga exklusiva bostadsrätter.

Bacchus är tänkt att bli en symbol för framtidens Falkenberg som levande stad med havskontakt. Det blir en ny stadsdel med småbåtshamn, badplatser, parker, caféer, skolor, äldreboende och allt annat som hör till. Halvön ligger ett stenkast från Skrea strand med hotell och spaanläggning.

– När Vin & Spritfabriken lades ner och lokalerna förvärvades av ett norskt logistikföretag 2002 öppnades diskussionen om att bygga bostäder på området. Efter många turer kom vi överens med alla parter 2015 att kombinera logistik med bostäder på halvön. Den 8 maj 2017 togs det officiella första spadtaget för Bacchus, berättar Jörgen Hallgren, delägare i BCAC Hus Förvaltning AB och SBB Norden.

Arkitekt Gunnar Anjou på Tyréns tog fram underlag för detaljplan med plats för cirka 600 lägenheter i sydväst med utsikt över Kattegatt. Logistikområdet är beläget i nordost vid Ätran.

– Jag blev uppringd av Rolf Swaeren på det norska bolaget LTN 2011 som frågade mig vad vi kunde göra på halvön. Det var då tanken om att bygga bostäder föddes. För att göra området attraktivt med vattenkontakt för alla planerades en kanalstad med vatten mellan husen. Det resulterade i tre mindre sjöar som förbinds med en meter djupa kanaler så att vattnet rör på sig, säger Gunnar Anjou.

Så fort detaljplanen blev antagen påbörjades rivningsarbeten av byggnader som skulle bort och byggnation av nya bostadshus. Mot Ätran planerade man in ett stort parkeringshus med kontorshotell som ska fungera som en bullervall mellan industriområdet på andra sidan Ätran och bostadsområdet. Ett högt torn där allmänheten kan titta ut över havet ritades också in.

– Det blir en blandad bebyggelse med grönområde och närhet till vatten. Man vill behålla det marina och gröna på halvön. Befintlig idrottshall renoveras och blir en tillgång för de boende, säger Gunnar Anjou.

I september ska det första av totalt fyra solfjäderformade bostadshusen på sju plan och med direktkontakt med Kattegatt vara inflyttningsklart. Det blir 35 moderna och exklusiva bostadsrättslägenheter i storleken två till fem rum och kök. I sommar påbörjas byggnationen av det andra bostadshuset med lika många lägenheter med där de två översta lägenheterna blir antingen fem eller sex rum på 118 respektive 132 kvadratmeter beroende på hur de boende vill ha det. Inflyttning beräknas till sommaren 2019.

– Planlösningen är öppen och vi bygger i hög standard så att man inte ska behöva göra tillval, säger Jörgen Hallgren och tillägger att försäljning av de två övriga huskropparna inleds i höst.

Fakta:

Brf Bacchus

Nybyggnad av bostäder Falkenberg

Byggperiod: april 2017 – augusti 2018

Byggherre: BCAC Hus Förvaltning

Totalentreprenör: Peterson & Hansson Byggnads AB

Arkitekt: Fredblad Arkitekter