Nyheter

Innovativt med Svanenmärkta bostäder i Karlstad

Svanenmärkta hem betyder kort och gott att miljön står i fokus från den första ritningen till det färdiga huset. Så har NCC och KBAB i Karlstad tillsammans tagit fram innovativa bostadsprojekt i  Karlstad. 

Det välbekanta Svanenmärket har blivit en kvalitets- och miljöbegrepp för alla oss som handlar dagligvaror i handeln. På senare år har det emellertid också blivit möjligt för alla att bo i Svanenmärkta hem. På våra breddgrader tillbringar vi nästan 90 procent av vår tid inomhus, så som boendekonsumenter är det utan tvekan betydelsefullt att välja smarta miljöval.

I Karlstad har NCC flera aktuella Svanenmärkta projekt; i Ruds centrum med projektet Lyktan med 44 bostäder som uppförts i regi kommunägda Karlstads Bostads AB (KBAB), som också är uppfört enligt konceptet Folkboende. Det är i det lilla grönområdet Björnparken intill Ruds centrum som det nya bostadshuset Lyktan är uppfört, och tillsammans med ett tidigare liknande hus bildar det porten till Rud.

Tydligare helhetsbild

I själva verket är NCC Folkboende Björnparken det första projektet som certifieras enligt den nya version 3 av Svanenmärkta bostäder. Samtliga krav för att certifieras enligt Svanen har nämligen nyligen setts över, omformulerats eller skärpts. Bland annat har man tillfört ett dagsljuskrav, höjt energikraven och skärpt materialkraven.

Men vad innebär ett Svanenmärkt hem? Jo, energiförbrukningen är lägre än för traditionell nyproduktion av bostäder men också noggrant framtagna ingående material utan hälsovådliga ämnen och en klimatoptimerad inomhusmiljö.

Även byggprocessen är tydligare involverad vid användning av Svanen än vid jämförbara miljömärkningssystem, där exempelvis materialval och metodval skapar en miljöanpassad process från ax till limpa.

Samhället blir mer miljövänligt

Bostadshusen har extra god isolering och utvalda vitvaror i de högsta energiklasserna. Här finns smart och enkel sopsortering och automatisk belysning i allmänna utrymmen. Här finns en genomarbetad drifts- och underhållsplan, vilket gör att bostäderna behåller sin miljösmarta inomhusmiljö och sin god energiprestanda för en längre tid.  Även utemiljön har utformats utifrån högre ambitioner Det innebär att du inte behöver betala för onödig energi, din inomhusmiljö blir bättre och i det större perspektivet; samhället blir lite mer miljövänligt.

– Vi är mycket nöjda med resultaten, säger Sara Eriksson, platschef hos NCC i Karlstad. Vi har jobbat med alla detaljerna i projektet utifrån ett miljötänkande. Allt ifrån energiprestanda till val av målarfärger och utvalt certifierat virke för trävarorna som ingår.

Vid invigningen av projekten i Rud var också bostadsministern Peter Eriksson på besök, berättar Sara Eriksson. Den lägre påverkan på klimatet är förstås också en politisk utmaning, när vi vet att cirka 40 procent av koldioxidutsläppen kommer från den byggda miljön.

– Vi har ett inarbetat långsiktigt tänkande och med Svanenmärkning av våra bostäder når vi ett efterlängtad nivå vad avser miljö- och klimatprestanda, säger Stina Rosén, Hållbarhetsspecialist hos NCC. Och vi jobbar målmedvetet med kunskapsöverföring i projekten, vilket innebär att vi kan dra nytta av tidigare erfarenheter.

En naturlig fråga att ställa till NCC är förstås om detta inte blir dyrare för beställare och i slutändan för oss boendekonsumenter?

– Min bild är att såväl beställare som konsumenter verkligen blir allt mer miljömedvetna och då skyggar man inte för att betala mer för en högre miljö- och klimatprestanda, säger Stina Rosén. Samtidigt så jobbar vi ständigt med process och materialval, och arbetar förstås för att kostnadsnivån kan pressas. Exemplen från Karlstad med Svanenmärkta hus enligt vårt koncept Folkboende är väl ett bra exempel på att vi kan förena bra miljöval med låga kostnader.

NCC har i dag möjligheterna att Svanenmärka inte bara flerbostadshus utan också småhus, skolor och förskolor. Hittills har Svanenmärkningen använts främst till bostadsprodukterna NCC Folkboende och NCC Design där möjligheten att återanvända dokumentation ger en effektiv process.