Nyheter

Bra fart i bygghandeln under våren enligt Industrifakta

Omsättningen i den byggrelaterade detaljhandeln växte med strax över 4 procent under årets första fyra månader jämfört med samma period förra året. Detta visar en av Industrifaktas indikatorer i månadsbevakningen Marknadssignaler och Prognoser.

Det är en stark tillväxt, säger Jens Linderoth, analysansvarig på Industrifakta. Särskilt om man ser den i ljuset av att det sker en avmattning i flera sektorer på byggmarknaden. Samma mätning förra året visade en oförändrad omsättningsvolym för våren 2017 jämfört med 2016.

Det enda sänket i vårens mätning är mars månads omsättning som sjönk med ca 9 procent. Det kan finnas flera förklaringar till den positiva utvecklingen enligt Jens Linderoth.

– Många hushåll kan ha påbörjat lånefinansierad renovering och ombyggnad under första kvartalet innan det utökade amorteringskravet trädde i kraft i mars i år. Man kan också se en koppling till antalet försålda småhus under första kvartalet i år jämfört med samma period 2017.

– Ökningen var i stort sett lika stor som omsättningstillväxten i bygghandeln. När hushåll flyttar till en ny villa för det ofta med sig en hel del renovering och ombyggnad, vilket ser ut att ha återspeglat sig i form av en försäljningsökning i handeln avslutar Jens.

Foto: Industrifakta AB och Mickael Tannus
Källa: Industrifakta AB