Nyheter

Detaljplan presenteras för den nya stadsdelen Djurgården i Linköping

2 500 nya bostäder, skolor, förskolor, gruppboenden samt handel, kontor och service. Allt finns med i den nya detaljplanen för Djurgården, som förväntas gå ut på samråd under sommaren.

På onsdag den 13 juni ska samhällsbyggnadsnämnden fatta beslut om att detaljplanen går ut på samråd under sommaren. Det innebär att det blir möjligt för alla att tycka till om planen.

– Djurgården har något för de flesta med allt från hyresrätter till villor, både stad och stora parker. Nu ser jag fram emot att få idéer från Linköpingsborna om vad de vill se i den nya stadsdelen, säger Elias Aguirre, ordförande (S), samhällsbyggnadsnämnden.

Förslaget innefattar cirka 2 500 nyabostäder. I planen finns även plats för skolor, förskolor, äldreboenden, idrottsplatser samt utökad handel och kontor utöver den service som redan finns i Djurgårdens centrum.

– Jag är glad att Djurgården äntligen börjar ta sin form. Den nya stadsdelen blir en fortsättning på Vallastaden och kommer att gynna kommunens utveckling under lång tid framöver, säger Carl-Fredrik Ideström (L), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden.

Den nya stadsdelen ligger nära stadens centrala delar och Tinnerö eklandskap. Naturvärdena ska bevaras. Ambitionen är att blanda olika typer av bostäder och variera byggnadernas höjd och utformning. Skolor, förskolor och gruppboenden placeras i park- och naturnära lägen.

– Vi ser det som viktigt att Djurgården får stora grönområden och nära till kollektivtrafik. Samtidigt ger planen goda förutsättningar för gående och cyklister att ta sig fram. Det kommer bidra till ett mer hållbart Linköping, säger Petter Mattsson (MP), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden.

Bild: Linköpings kommun