Nyheter

Malmö har ett nytt arkitekturprogram

Malmös arkitekturprogram, Arkitekturstaden Malmö, antogs av kommunfullmäktige den 31 maj 2018. Arkitekturprogrammet har fokus på de värden som kan skapas med arkitektur. Det ska vägleda stadens arbete med till exempel det offentliga byggandet, detaljplanering, bygglov och förvaltning.

Med utgångspunkt i Arkitekturstaden Malmö vill Malmö stad också bjuda in stadsbyggandets aktörer till dialog om olika byggprojekt.

Arkitekturprogrammet är ett tillägg till Översiktsplan för Malmö och visar Malmö stads ambitioner för hela den byggda miljön – bebyggelse, parker och stadsrum. Målsättningen är att skapa miljöer av god kvalitet, som bidrar till hälsa och välbefinnande, i alla skalor och i alla delar av staden. Utmaningen är att säkerställa rätt kvaliteter på rätt plats och utifrån förutsättningarna i varje projekt.

– Malmö är en snabbt växande stad och just nu byggs det mycket. Det är viktigt att säkerställa kvaliteten på den byggda miljön och här kan både kommunen, byggherrar och arkitekter använda arkitekturprogrammet som ett redskap, säger Ingemar Gråhamn, stadsarkitekt, Malmö stad.

Arkitekturprogrammet utgår från nio teser som beskriver Malmö stads ambitioner i arkitekturfrågor. De nio teserna fungerar som ett verktyg för att identifiera hur varje byggprojekt kan tillföra värden som såväl Malmöborna, samhället och byggherren kan ta del av. Genom att framhålla den kvalitetsdiskussion som behövs i alla projekt, kompletterar det kommunala processer som rör planering och genomförande.

– Verktyget ska utgöra ett stöd för att tidigt i processerna hantera frågor som rör projektets syfte, idé och ambitionsnivå – frågor som är avgörande för resultatet och stadens utveckling, säger Anna Modin, programarkitekt, stadsbyggnadskontoret, Malmö stad.

Foto: Bojana Lukac, Malmö stadsbyggnadskontor