Nyheter

Kraftig ökning av bostadsrätter till salu

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet ökade med 12 procent i maj jämfört med samma månad 2017, en nedväxling från +17 procent i april. Utbudet av villor steg 10 procent, upp från +6 procent i april, det visar statistik från Hemnet som presenterades idag.

– Årstakten för bostadsrätter fortsatte att bromsa in på månadsbasis, men vi har sett en tendens i slutet av maj att årstakten har ökat. Man ska vara försiktig med att gissa, men mot bakgrund av vad vi ser nu skulle jag inte överraskad om vi ser en ökad årstakt i juni, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till Nyhetsbyrån Direkt.

Staffan Tell säger också att man också kan märka att utbudet av bostadsrätter i maj var lägre än i februari, när många lade ut sina lägenheter till försäljning före det skärpta amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars. Annars är det vanliga säsongsmönstret att utbudet successivt stiger under vintern/våren till en topp i maj.

– Detta är ett ovanligt säsongsmönster och i Stockholm ser vi ännu större skillnader. Det är en påminnelse om vilken stark påverkan det skärpta amorteringskravet har haft på marknaden, fortsätter Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt..

Stockholms län:  Utbudet av bostadsrätter till salu var 7 procent högre än i maj 2017, ned från +10 procent i april. Utbudet av villor var 28 procent högre, efter +25 procent i april.