Nyheter

Lägre byggkostnader med nordiskt samarbete

De nordiska länderna har enats om att stärka samarbetet kring harmonisering av byggregler och standarder mellan myndigheter i de nordiska länderna. En harmonisering av byggreglerna ska leda till lägre byggkostnader.

– Norden ska vara världens mest integrerade byggmarknad. Vi vill göra det lättare för företagen i Norden att bygga tvärs över gränserna för att skapa bättre och billigare byggen i alla delar av Norden, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

De årliga merkostnader som skillnader i nationella byggregler i Norden leder till beräknas enligt en rapport från Nordisk Innovation ligga på mellan 40 och 60 miljoner euro enbart i Sverige. En ökad harmonisering kan leda till en mer integrerad marknad för arbete och produkter, med kostnadsfördelar för såväl fastighetsägare och byggentreprenörer som för den offentliga sektorn.

De nordiska länderna har idag, tisdag den 29 maj, enats om att stärka samarbetet kring harmonisering inom byggbranschen, bland annat genom  att sätta igång relevant forskning och stärka nordiska nätverk inom byggbranschen som stöder en harmonisering.