Nyheter

Efter London Docklands och Melbournes gamla hamnkvarter: Stockholms hamnkvarter i Värtan står på tur

Nu står Stockholms gamla hamnkvarter i Värtan på tur att förvandlas till Värtahamnen. En modern stadsdel med bostäder, arbetsplatser, nöjen och inte minst turism.

Alla de här exemplen har en sak gemensamt och det är närheten till vattnet.

Det konstaterade Kristina Alvendal – samordnare för bolaget Stadsutvecklarna i Värtahamnen – vid en kombinerad lunch och “Round table-diskussion” på tisdagen ombord på M/S Silja Symphony i just Värtahamnen.

Stadsutvecklarna i Värtahamnen består av i Värtahamnen aktiva fastighetsägare. Som i samarbete med Stockholms stad och Stockholms Hamnar arbetat fram sin vision av den framtida stadsdelen Värtahamnen.

En ”aktvitetsbaserad” stadsdel med cirka 4500 boende, mer än dubbelt så många arbetsplatser och årligen fem miljoner angörande turister från färjetrafiken.

– Här har vi en stadsdel som faktiskt kan bli en blandad stadsdel, på riktigt, sade Kristina Alvendal.

Värtahamnen ligger dessutom exceptionellt bra till, tillade hon.

Det är ju en del av Stockholms innerstad. Östermalm växer när vi bygger ut den här delen av Stockholm.

En första etapp i projektet ska vara klar 2021/2022. Vid diskussionen påminde trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) om vikten av att kollektivtrafiken i tidigt skede ingår i planeringen av den nya stadsdelen.

Den 13 juni presenterar Stockholms Handelskammare en rapport med en rad alternativa förslag på kollektivtrafiklösningar för Stockholms nya, sjönära, stadsdel Värtahamnen.