Nyheter

Vallastadens fortsättning tar form

Linköping ska fortsätta att utmana svensk samhällsbyggnad, med hjälp av Linköpingsborna. Nu tas nästa steg för att bygga ihop universitetet med staden.

I samband med en återträff för de som varit delaktiga i Vallastaden 2017 presenterade kommunledningen under torsdagen att fortsättningen för den uppmärksammade stadsdelen börjar ta form.

– Vallastaden var ett viktigt första steg för att utmana svensk samhällsbyggnad och för att bygga ihop universitetet med staden. Men det var bara början, nu tar vi nästa steg, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ett nytt idéprogram för nästa etapp av Vallastaden kommer att tas fram, med målet att som i första omgången anlita en områdesarkitekt med visioner om helheten. Utformningen av första delen stod Okidoki-arkitekter för.

– Vi vill fortsätta bygga innovativt och blandat, men samhället förändras snabbt och utmaningarna ser inte likadana ut nu som för sju år sedan när projektet startade. Prisvärt byggande och social hållbarhet är områden vi kan göra mer med i nästa etapp, men framför allt vill vi sätta oss ned med universitetet, andra delar av samhället och Linköpingsborna för att ta fram idéprogrammet, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd för samhällsbyggnadsfrågor.

Upplägget har diskuterats brett inom Linköpingspolitiken de senaste månaderna och ett förslag till inriktningsbeslut kommer att behandlas av kommunstyrelsen under de närmaste månaderna. Arbetet med ett nytt idéprogram beräknas inledas under hösten 2018. Hur många bostäder kommande etappen genererar beror på flera saker, bland annat hur området avgränsas geografiskt. Efter den första etappens 1 500 bostäder väntas minst 2 000 bostäder byggas i området framöver.