Nyheter

Locum och byggbranschen tar ett gemensamt krafttag mot svart arbetskraft

Det krävs bättre och snabbare uppföljning och kontroller för att säkerställa att rätt personer finns på våra byggarbetsplatser. Det är ett av resultaten som framkom när Locum bjöd in vd:ar från de stora byggföretagen för att diskutera hur svart arbetskraft kan motverkas.

Inbjudna till mötet hos Locum var vd:ar och högre chefer från Skanska Sverige, In3prenör, NCC Building, Hent Sverige, Arcona, Peab Sverige och Skatteverket. Alla aktörer underströk vikten av samverkan och kontroller för att minska svartjobben inom byggbranschen. Svart arbetskraft påverkar såväl samhällsstrukturen och företagen som individen och leder till osund konkurrens.

Som en av landets största byggherrar ser vi mycket allvarligt på förekomsten av svart arbetskraft inom byggsektorn. Därför tog vi initiativet att bjuda in ett antal av de större leverantörerna för att diskutera möjliga åtgärder. Vi ser genom uppslutningen och samtalen att alla ser oerhört allvarligt på problemet, säger Anette Henriksson, vd på Locum AB.

Initiativet till att gemensamt diskutera problemet med svart arbetskraft var unikt och väldigt uppskattat. Diskussionerna visade att frågan är ytterst aktuell hos alla, och att det finns flera olika åtgärder som respektive byggföretag och vi tillsammans kan göra för att säkerställa att rätt personer finns på byggarbetsplatserna.

På mötet enades alla om att fler möten behövs och att det krävs samverkan mellan beställare, byggbranschen och Skatteverket för att nå till en situation där sund konkurrens råder.