Nyheter

Linköping: Flera idrottshallar och nytt grepp inom upphandling

Kultur- och fritidsnämnden i Linköping  tar ett nytt grepp för att uppmuntra fler aktörer att lämna anbud, anläggningsstrategi som gör det möjligt för bland annat Skäggetorp att få idrottshall.

Driften av Stångebro inklusive Saab Arena och Linköping Arena ska handlas upp. För att uppmuntra flera att lägga anbud provar kultur- och fritidsnämnden en ny modell.

Hur själva genomförandet av en upphandling ska gå till är noga reglerat när det gäller till exempel förfrågningsunderlag. Det nämnden vill göra är att informera tydligare och på ett nytt sätt.

Vi kommer att bjuda in intresserade företag och föreningar till möte där vi berättar vilka förväntningar vi har på verksamheten och där vi kan föra en dialog, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

De upphandlingar som är aktuella är driften av Stångebro inklusive Saab Arena respektive Linköping arena. I båda fallen går nuvarande avtal ut 30 juni 2019. Kultur- och fritidsnämnden tar i dag beslut om inriktning för upphandling och förfrågningsunderlag. De båda avtalen ska löpa på tre år med möjlighet till förlängning upp till tre år. De nya avtalen antas i december.

För närvarande driver Ispalatset i Linköping AB verksamheten i Stångebro och Idrott & Service, LeanLink, driver Linköping Arena.

Skäggetorp, Ljungsbro och Berga är några av de stadsdelar som kan få idrottshallar i framtiden. De planerna finns i kommunens första anläggningsstrategi. Med strategin får kommunen en helhetsbild som underlättar planering och byggande av hallar av planer.

Strategin innehåller bland annat en beskrivning och genomgång av de idrotter som Linköpingsborna utövar. Anläggläggningsstrategin beskriver också vilka nya anläggningar det finns behov av samt utvecklingsidéer för vissa befintliga anläggningar.

I strategin finns planer på en fördubbling av antalet hallar inom en tioårsperiod, från dagens 14 till 28. Det handlar om hallar med måtten 40×20, godkända för att arrangera tävlingar för åldersgruppen 13-20 år. Även mindre hallar kan komma att byggas men de omfattas inte av strategin.

När det gäller placeringen av nya hallar tar kommunen hänsyn till faktorer som var det bor många barn och ungdomar men framförallt var det finns en stark tillväxt av barn och unga. Det ska också finnas en skola i området som innebär att hallen används även dagtid.

Hittills finns beslut om att bygga fullmåttshallar i Brokind och Sturefors. Vasahallen (dubbelhall) är också beslutad. Multiarena med tre hallar och två hallar på Nya Kungsberget är under planering. Utöver dessa finns planer i strategin för nya hallar i Djurgården, Berga, Vikingstad, Ljungsbro och Skäggetorp samt utveckling av Ryd sportcenter.

I dag finns åtta konstgräsplaner, varav en inomhusplan. Ytterligare tre är på gång, i Skäggetorp, Ryd och Ekängen. I strategin finns planer på ytterligare fyra: i Ljungsbro, Linghem, Lambohov/Djurgården och Kungsberget.

– Så många som möjligt ska ha god tillgänglighet till hallar och idrottsplaner, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det känns bra att vi tar ett helhetsgrepp på utvecklingen av idrottsanläggningar.