Nyheter

Ökat byggande av bostäder i Göteborg

I slutet av första kvartalet i år pågick byggandet av över 6 200 nya bostäder. Det är drygt 2 300 fler än vid samma tid för ett år sedan. Uppgifterna kommer från fastighetskontorets rapport över bostadsbyggandet i Göteborg.

Fastighetskontoret samlar fortlöpande in uppgifter om byggandet i Göteborg. Dels för att följa utvecklingen, dels för att lämna uppgifter till Statistiska centralbyrån.

Statistiken om bostadsbyggandet i Göteborg redovisas fyra gånger om året, efter varje kvartal.

Senaste rapporten som gäller 1:a kvartalet 2018 visar att av de pågående bostadsbyggena var drygt 2 800 bostadsrätter och cirka 2 600 hyresrätter. Pågående byggen av småhus och specialbostäder var cirka 400 vardera.

Det är framförallt i tre av Göteborgs stadsdelar som det pågår mest byggande, Askim-Frölunda-Högsbo (Billdal), Centrum(Krokslätt) och Lundby (Lindholmen).

Under första kvartalet i år påbörjades byggande av cirka 1 600 bostäder. Under hela förra året påbörjades byggandet av cirka 3 800 bostäder och året dessförinnan var siffran 2 800 för påbörjade bostäder.

Under de två tidigare åren har det varit betydligt fler bostadsrätter än hyresrätter som påbörjats.

Men i årets första kvartal är förhållandet det omvända. Cirka 800 hyresrätter och 500 bostadsrätter har påbörjats. Av de påbörjade bostäderna finns flest i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo, bland annat studentbostäder i Krokslätt, bostäder vid Sisjövägen, Guldmyntsgatan och Opaltorget. Vid Långströmsparken, Västra Hisingen påbörjades småhusbyggen.