Nyheter

Miljöpartiet föreslår park på Hagabions parkering

Göteborg växer så det knakar. Många bostäder byggs på parkeringsplatser, äldre industritomter eller vid överdimensionerade bilvägar. Men att göra om parkeringsplatser till en park är inte speciellt vanligt. Det kan snart bli verklighet vid Hagabions parkering, enligt ett nytt förslag från Miljöpartiet.

– Folklivet i Linnéstan är fantastiskt. Men här saknas sköna hängplatser, lummiga träd och lekmöjligheter för barn. Längs Linnégatan är det många som promenerar, jag tror det skulle vara uppskattat med en park här, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och stadsutveckling.

I Linnéstaden bor många barnfamiljer. Samtidigt som området har brist på både förskoleplatser och grönytor lider det av dålig luftkvalitet.

– Därför skulle hela Linnéstaden må bra av en park. Inte bara för rekreation, utan även för att gröna områden gynnar en bättre luftkvalitet.

För tio år sedan var det aktuellt med bostadsbygge på platsen, men de planerna kom aldrig riktigt igång. Nu kan det istället bli en park.

– Det har varit väldigt mycket fokus på att bygga bostäder. Med rätta, bostadsbristen är enorm. Men det behövs mer än bostäder för att en stad ska vara schysst att leva i. Det är väldigt sällsynt att man river upp asfalt för att anlägga en park. Men det vill vi göra här, säger Hanna Bernholdsson (MP), vice ordförande i fastighetsnämnden, som äger marken.

För att skapa en attraktiv stad med plats för fler föreslår Miljöpartiet också att utreda om man kan ha en förskola på platsen.

– Vi skulle vilja göra det möjligt för en större förskolegård vid tider då förskolan är öppen. Ett sätt att göra det är att utreda möjligheten att stänga av Plantagegatan för biltrafik mellan Nordhemsgatan och Linnégatan, säger Hanna Bernholdsson.

Förslaget ska behandlas på fastighetsnämndens möte på måndag 21 maj.

Grön ungdom arrangerar ett evenemang på fredagen 18 maj kl 16.00 utanför Hagabion då de kommer att ockupera en parkeringsplats som de gör om till en schysst ”park”. Ulf Kamne och Hanna Bernholdsson kommer att delta i aktionen.