Nyheter

Skanskas vinst rasar – en halvering av antal sålda bostäder

Resultatet för Skanska tyngs av kostnader för omstrukturering på drygt en halv miljard kronor, betydligt mer än väntat. Jämfört med samma kvartal i fjol rasade rörelseresultatet med 65 procent, skriver Dagens Industri.

Skanska rapporterar att resultatet tyngdes av omstrukturerings- och engångsposter som netto uppgick till omkring 530 Mkr. Det var betydligt mer än väntat.

”Vi fortsätter vår omfattande omstrukturering av Skanskas byggverksamhet i Polen, liksom justeringen till en mer lönsam kärnverksamhet i Storbritannien. Vi fortsätter anpassa verksamheten i Tjeckien till tuffare marknadsvillkor och arbetar för att lämna energisektorn i USA”, skriver vd Anders Danielsson i en kommentar.

Jämfört med ett år tidigare ökade intäkterna med 8 procent.  Bolagets orderingång på 32,9 mdr kr under kvartalet var i stort sett i linje med förväntningarna, men ett par miljarder sämre än ett år tidigare.

Intäkterna för affärsområdet bostadsutveckling om knappt 1,9 mdr kr var 30 procent sämre än väntat och innebar närapå en halvering jämfört med ett år tidigare.

Skanska sålde 241 bostäder i Sverige under årets första kvartal, en halvering jämfört med 458 sålda bostäder motsvarande kvartal i fjol.