Nyheter

Tusentals bostadsköpare sitter fast i oönskade avtal med bostadsbolag

Det råder ett osäkert rättsläge mellan de bostadsköpare som tecknat miljonavtal med ett bostadsbolag för ännu inte färdigställda nyproducerade lägenheter, menar Boverkatets jurister enligt SvD Näringsliv. 

Nu bedöms tusentals köpare bedöms sitta fast i oönskade avtal och myndigheten överväger att gå ut med ett ”allmänt råd” för att på så vis råda bot på oklarheterna.

– Min bild är att bostadsproducenterna har enats om en gemensam linje där de hävdar att alla ingångna förhandsavtal om bostadsrättsköp är bindande, säger bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla till SvD.

– Samtidigt spetsas läget till av att många köpare inte får förnyade lånelöften av sina banker, på grund av den förändrade bostadsmarknaden. Föreningarna ska pröva medlemskapet, men de har de knappast gjort, säger bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla.

En av de som är drabbad är Mikael Bröderman som 2016 förhandstecknade en liten lägenhet åt sonen i det börsnoterade SSM:s blivande förening vid Telefonplan. Upplåtelsen skulle enligt avtalet ske nu i maj 2018, ”eller senare” – så otydligt att avtalet troligen är ogiltigt bara på den grunden, hävdar vissa. Men enligt SSM är avtalet bindande, även när bostaden blir två år försenad.

Inflyttningen är nu uppskjuten i två år, till 2020.

Bostadsproducenten Patriam är kraftigt försenad i ett projekt i Sollentuna, där köpare vill hoppa av. Och Oscar Properties köpare klagar på förseningar i flera projekt, bland annat på Nybrogatan och 79&Park på Gärdet.

I vissa fall har köparna ensidigt hävt avtalen, och kräver att få handpenningen tillbaka, liksom att slippa de skadeståndskrav som byggbolagen hotar med.

Men de tre juridiska bostadsrättsexperterna Göran Olsson, Ingrid Uggla och Bo Wolwan skriver till Boverket att myndigheten måste agera.

”Vi har idag en situation där det sker uppsägningar av förhandsavtal i mycket stor utsträckning… Även ansökan om stämning i allmän domstol har skett”, heter det i brevet. ‘

Trion efterlyser ett ”allmänt råd” i syfte att få enhetlig rättstillämpning och praxis på ett område där tusentals privatpersoner sitter i kläm.