Nyheter

Golvbranschen: Svart eller vitt – hur ska vi ha det?

Den svarta marknaden utgör ett reellt hot mot själva samhällsfundamentet, skriver Golvbranschen GBR i ett pressmeddelande. Företag som spelar enligt reglerna riskerar att slås ut på grund av illegal arbetskraft, kriminella metoder och osund konkurrens. Detta har medierna rapporterat om den senaste tiden. I den här utvecklingen har upphandlare en avgörande roll.

Siffror från Konkurrensverket visar att det beräknade offentliga upphandlingsvärdet per år är mellan 700 och 800 miljarder kronor*. Denna stora summa pengar är en stark förändringskraft som kan vrida klockan mot ett rättvisare, sundare och mer hållbart företagsklimat.

Ett enkelt och effektivt sätt att stötta den vita marknaden är att anlita branschgodkända, auktoriserade företag vid all offentlig upphandling.

Krock med fri konkurrens?

Nej, nya upphandlingsregler ger stora möjligheter att använda offentlig upphandling som ett medel för att uppnå samhälleliga mål. Det gäller till exempel att främja hållbarhet och socialt ansvar eller att sätta stopp för oseriösa aktörer.