Nyheter

Nu får Länsmanstorget ännu ett lyft

I vintras invigdes en ny liten park vid Länsmanstorget. Nu följer GöteborgsLokaler upp det med samma tema och ger även Länsmanstorgets inomhusmiljö ett lyft med syfte att skapa ett varmare och mer välkomnande torg.

Illustration: Ramböll

Mitt i Länsmansgården i Göteborg ligger Länsmanstorget som invigdes 1966. Genom åren har centrat genomgått en rad ombyggnationer och senast i vintras byggdes en fin liten park med temat ”Körsbärslunden”. Nu riktas fokus på att förbättra torgets inomhusmiljö, ett arbete som genomförs i flera steg och sker inom ramen för det pågående Torguppdraget.

– Vi börjar med att klä in väggarna i naturligt trä och sätta upp ett helt nytt undertak. Vi kommer att lägga stor vikt vid belysning för att skapa en attraktivare inomhusmiljö. Detta gör vi genom att montera ny armatur både på väggar och i taket, berättar Charlotta Brandt, centrumutvecklare på Länsmanstorget.

Vid torget norra ände ligger idag en tom lokal på ca 500 kvm. För att ge lite mer liv till väggarna förses de neddragna jalusierna med en böljande, sinusperforerad plåt som skall föra tankarna till ett mjukt draperi. Fastighetsförvaltare Trond Smedheim tror dock att det är en temporär lösning.

– Vi förhandlar i dagsläget med en ny hyresgäst som är intresserad av större delen av den tomma lokalen. Det är Folktandvården som förhoppningsvis öppnar sin verksamhet på Länsmanstorget, avslöjar Trond Smedheim.

GöteborgsLokaler följer upp det fina arbetet med parken genom att ta med utsidan in på Länsmanstorget och fortsätta med temat ”Körsbärslunden”. När arbetet med ytskikten i centrumbyggnaden är färdigt väntar ny dekor och gestaltning i form av fler sittplatser och nya planteringar. I mitten av torgytan placeras en ny sittmöbel i form av en åtta. Den får sällskap av ett konstgjort körsbärsträd. Väggarna förses med en ny klocka samt en uppdaterad anslagstavla.

Länsmanstorget kommer att ha öppet som vanligt under hela renoveringsperioden och förhoppningsvis kan arbetet genomföras utan några avspärrningar. Till hösten väntar en fin invigning för torgets besökare och handlare. Innan dess bjuds allmänheten in till den traditionsenliga grillfesten som går av stapeln den 7 juni på torget.