Nyheter

Nyproduktion av komplex servicebyggnad i Malmö

Nu moderniseras hela Malmös sjukhusområde och Malmöbaserade byggkonsultföretaget Planör är en del av projektledningen vid uppförandet av den nya servicebyggnaden.

Servicebyggnaden ska samla all logistik, service och teknik som finns på området. Kulvertsystemet som utgår från servicecentralen ska också byggas ut och byggas om för snabbare och tryggare transporter av både patienter och gods.

Mycket ska klaffa när man bygger för sjukvård
Servicebyggnaden blir stor och komplex. Många aktiviteter och händelser samsas under samma tak:

Genom servicebyggnaden flyter en stadig ström av post, måltider, prover, läkemedel, tvätt och farligt avfall. Lastbilar ska in och ut. Vätskor, medicinska gaser och rörpost transporteras i rör. Strömförsörjning och klimatanläggning måste fungera.

Utöver all denna logistik bygger man för laboratorier, kök, verkstad, omklädningsrum, matsal, kontor och skyddsrum.

Höga krav på projektledning
– Att leda en sådan här entreprenad är både engagerande och utmanande. För oss på Planör är inget projekt för litet eller för stort – allt handlar om att skapa rätt förutsättningar med tydlig och saklig styrning, säger Håkan Bäckström, VD på Planör.

– Samtidigt är det ingen lätt uppgift. Kunskapen en projektledare behöver ha är nästan oöverblickbar.

En byggprojektledare ska ha mycket goda kunskaper om gällande lagstiftning, regler för bygglov och arbetsmiljö, plan- och bygglagen, entreprenadjuridik och miljöbalken.

Utöver lagar och regler måste projektledaren förstå sin kund, kunna kommunicera med alla parter. Och hela tiden driva projektet framåt.

– När man styr en sådan här produktion har man händerna i alla syltburkar, berättar Planörs Johan Årsköld, biträdande projektledare för servicebyggnaden.

– Man måste ha stenkoll på alla avtal och samtidigt veta vad som är kutym. Ett bra kontaktnät är också helt nödvändigt.

Bygger för människor
Vid bygge för ett sjukhus i full drift krävs det att man tar hänsyn till vårdverksamheten. Sjukhuspersonal, kringboende och framför allt patienterna behöver ett sjukhusområde som andas trygghet, lugn och ordning. Samtidigt måste byggarbetarna få utföra sitt jobb. Då gäller det att man planerar noga, hittar smarta lösningar och alltid är ett steg före.

Bild: Tengbom