Nyheter

Allmännyttan söker talanger

Byggingenjör, kommunikatör, biträdande strategisk inköpare och redovisningsekonom. Det är några tjänster som ingår i Allmännyttans traineeprogram som genomförs av bransch- och intresseorganisationen SABO.

– Allmännyttan har ett stort behov av kompetens och Allmännyttans traineeprogram ger unga, framtida nyckelspelare en god introduktion till branschen. De får ett unikt nätverk, en god verksamhetsförståelse och personlig utveckling under ett år, säger EvaHanna Wittrin, programansvarig på SABO.

Drygt 130 personer har sedan starten 2006 genomgått SABO Traineeprogram. Från och med starten hösten 2018 ändrar traineeprogrammet namn till Allmännyttans traineeprogram.

– Det gör vi för att inkludera alla våra medlemsföretag där traineerna har sin anställning under traineeåret. SABO är ju endast en branschorganisation medan Allmännyttan är ett mer rättvist namn för vad programmet innehåller. Ordet Allmännyttan har även en positiv klang där merparten av den svenska befolkningen vet vad det innebär. Programmet är ett sätt för SABO att ta ansvar för kompetensförsörjningen till branschen och därmed möjliggöra bostadsbyggande som är en förutsättning för tillväxt, ökad rörlighet och matchning på arbetsmarknaden. I år har traineeprogrammet 18 deltagare från 13 företag, varav 17 är nyrekryteringar, säger EvaHanna Wittrin.

Uppsalahem är ett av de allmännyttiga bostadsföretag som använder sig av traineeprogrammet.

– Den starka arbetsmarknaden har gjort kampen om talangerna än tuffare. Bristen på kompetent arbetskraft, som finns inom samtliga yrken i kedjan, har seglat upp som ett av de allvarligaste hoten mot att kunna klara bostadsbyggnadsmålen i landet. Om vi ska kunna förvalta framtidens städer behöver vi helt enkelt fler folk till branschen. Allmännyttans traineeprogram är ett av de viktigaste strategiska verktygen för oss på Uppsalahem att utveckla framtidens talanger, säger Stefan Sandberg, vd på Uppsalahem.

Tjänster som ingår i årets Allmännyttans traineeprogram är:
Upphandlare Bostadsbolaget i Göteborg

Biträdande projektledare Familjebostäder i Göteborg

Kommunikatör Familjebostäder i Göteborg

Projektledare Gotlands Hem

Strategisk inköpare HBV

Områdesansvarig Stångåstaden

Biträdande projektledare Svenska Bostäder

Biträdande strategisk inköpare Svenska Bostäder

Verksamhetsutvecklare Svenska Bostäder

Fastighetsingenjör Telge Bostäder AB

Miljöingenjör Telge Bostäder AB

Byggingenjör Uppsalahem

Byggingenjör Örebro Bostäder AB

På bilden:
EvaHanna Wittrin, programansvarig på SABO.
Foto: SABO