Nyheter

Vikten av grönska i stadsmiljö

När städer förtätas får ofta grönskan stryka på foten. Därför finns ett behov av att synliggöra värdet av dess ekosystemtjänster. Sofia Thorsson och Bengt Gunnarsson, från Göteborgs universitet berättar om sin forskning i ett föredrag på Göteborgs naturhistoriska museum på torsdag, 1 mars.

Ni har tittat på hur ekosystemtjänster av urban grönska värderas, vill du berätta något om hur har ni gjort analysen och vad har du sett?

 Vi har undersökt kopplingar mellan urban grönskan och olika ekosystemtjänster samt tagit fram en metod för bedömning och värdering av dessa tjänster. Metoden består av fem steg: 1) kartläggning och inventering av indikatorer för olika ekosystemtjänster, 2) bedömning av deras funktion och effektivitet, 3) bedömning av deras bidrag till respektive ekosystemtjänst, 4) bedömning av deras upplevda nytta, och 5) en summering av nyttan av de olika ekosystemtjänsterna inom grönområdet.

– Våra studier visar bland annat att grönområden levererar viktiga ekosystemtjänster, används i stor omfattning av de närboende för rekreation och dessutom värderas högt, berättar Sofia Thorsson, professor i naturgeografi på Göteborgs universitet.

Metoden är tänkt att användas av stadsplanerare som beslutsstöd i planprocessen för att till exempel bedöma inverkan av förändringar i stadsbilden så som förtätning eller för att följa förändringar över tid.

Är vi bra på att tänka in grönska i stadsplaneringen idag?

– Vi kan bli bättre på att integrera grönskan mer effektivt i stadsplaneringen och riskhanteringen. Speciellt den ”informella”, ej planlagda grönskan är undervärderad i stadsplaneringen av idag, säger Sofia Thorsson.

Sofia Thorsson är professor i naturgeografi vid Göteborgs universitet. Hennes forskning fokuserar på stadsklimat, och hur stadens grönska påverkar lokalklimatet samt hur denna kunskap kan integreras i stadsplanering.

Bengt Gunnarsson är professor i miljövetenskap vid Göteborgs universitet och forskar bland annat om urban ekologi och biologisk mångfald och hur denna har betydelse för ekosystemtjänster i städer och annan tätortsnära natur.