Nyheter

Många missar fördelarna med LED-lysrör

Med lägre energiförbrukning, minskade underhållskostnader och bättre ljus är LED-lysrör en klar förbättring från de klassiska lysrören. Ändå fortsätter en majoritet av elbranschen att välja konventionella lysrör.

– Felet är egentligen vårt, säger Jonny Petersson, säljchef på Philips Lighting. Vi har helt enkelt inte varit tillräckligt duktiga på att kommunicera fördelarna med att byta till LED-lysrör. Det visar en undersökning vi gjorde i höstas med elinstallatörer, elchefer och fastighetsförvaltare. Vi har dessutom varit för långsamma med att ta fram LED-lysrör. Det gjorde att många lycksökare med oseriösa produkter tog sig in på marknaden för ett antal år sedan.

– Men nu satsar vi på att bli tydligare och att nå ut till våra målgrupper. Tydligare webbsida, uppdaterat kalkylverktyg, en dedikerad person som bara ansvarar för att hjälpa LED-lysrörskunder och, inte minst, produkter som passar olika behov inom till exempel industri, kontor och detaljhandel.

Undersökningen från i höstas visar att kostnadsbesparingar är det främsta skälet till att välja LED-lysrör. De som valde LED-lysrör uppgav att sänkt energiförbrukning och minskade underhållskostnader var den avgörande anledningen till bytet. De som inte valde LED-lysrör uppgav produkternas prisnivå som en av den främsta orsaken till att inte byta. Ett räkneexempel med Philips Lightings TCO-verktyg, total cost of ownership, visar dock att det går snabbt att räkna hem investeringen.

Ett räkneexempel: En kontorslokal har 200 konventionella lysrör, 36 watt, som lyser 16 timmar per dag. Genom att byta ut alla lysrör till LED-lysrör mer än halveras elförbrukningen och underhållskostnaden minskar till en fjärdedel. Det ger en besparing på 17 000 kronor per år och en återbetalningstid på drygt två år.

Här ger Jonny Petersson sex skäl för att byta till LED-lysrör:

1. Kostnadsbesparing
Energiförbrukningen sänks rejält, eftersom LED-lysrör förbrukar i snitt 60 procent mindre energi än ett kvicksilverlysrör. Underhållskostnaderna minskar med två tredjedelar, då LED-lysrör håller i snitt tre gånger längre än konventionella lysrör.

2. Ger bra ljus
LED-lysrör ger tillräckligt ljus utan att blända och är flimmerfria. LED-lysrör finns i flera ljusflöden (lumen) för att möta olika behov, inom bland annat industri, kontor och detaljhandel.

3. Fungerar i befintliga armaturer
Där det sitter konventionella kvicksilverlysrör kan man installera LED-lysrör. Det
är armaturen som avgör, inte själva lysröret. Ett byte till LED-lysrör ger ett bra ljus samtidigt som man förlänger armaturens livslängd med flera år.

4. Ett bättre miljöalternativ
LED-lysrör är helt fria från kvicksilver och bidrar till minskat koldioxidutsläpp tack vare att energiförbrukningen är 60 procent lägre en ett kvicksilverlysrör.

5. Enkelt att byta
Att byta till ett LED-lysrör är i de allra flesta fall lika enkelt som att byta ett konventionellt kvicksilverlysrör.

6. Kort återbetalningstid
I Philips Lightings TCO-verktyg, total cost of ownership, kan man räkna ut återbetalningstiden. Man uppger befintligt elpris, antal och vilken typ av lysrör samt hur länge lysrören är tända en normal produktionsdag. Därefter får man en kalkyl.