Nyheter

Flytande gräns mellan jobb och fritid

Sportlovsveckorna är här och för många svenska arbetstagare innebär det ledighet och umgänge med familjen. Skanska har nu tagit fram en undersökning via Säkerhetsbarometern som visar att långt ifrån alla kan koppla av under semestern. Fyra av tio svenska arbetstagare känner att de behöver finnas tillgängliga när de är lediga.

I den årliga riksrepresentativa undersökningen Säkerhetsbarometern belyser Skanska i år sambandet mellan arbetsmiljö och det mentala välbefinnandet på jobbet. Resultatet visar att 40 procent av de svenska arbetstagarna upplever press att finnas tillgängliga via mail och telefon under sina semesterdagar.

– Digitaliseringen har inneburit att gränsen mellan arbetsliv och privatliv blir allt mer flytande. Många har med sig jobbet i telefonen även när de är lediga. Vi vet samtidigt att hjärnan behöver koppla av och återhämta sig för att man ska må och fungera bra både hemma och på jobbet. I förlängningen är risken att man tappar koncentrationsförmåga och utsätter sig för onödiga risker ifall man inte får tid för återhämtning, säger Cecilia Björkryd, utvecklingschef arbetsmiljö på Skanska Sverige.

Många arbetstagare väljer att svara på jobblaterade mail, sms och samtal på fritiden. Det uppger hela 79 procent av de tillfrågade i undersökningen att de gör. En av tre säger att de läser och svarar på jobbrelaterad kommunikation utanför arbetstid så ofta som en gång i veckan.

Majoriteten positiva till regleringar

Resultatet av Säkerhetsbarometern visar också att hela 78 procent av alla svenska arbetartagare vill ha laglig rätt att ignorera jobbrelaterade mail, sms och samtal på fritiden. Endast tio procent är negativa till detta.