Nyheter

Experter samlas för att diskutera framtidens boende

I alla tider har människor flyttat till möjligheter, men vad krävs egentligen för att möta framtidens boendebehov? Och hur kombineras de med de övergripande förändringskrafter som påverkar vår samhällsutveckling? Dessa frågor kommer att diskuteras i Jönköping den 27 februari när branschexperter från bland annat Stora Enso samlas för att diskutera innovativa bygglösningar.

Det sker en explosionsartad utveckling i branschen och många spännande framtidsprojekt pågår, både här i Jönköping och andra platser i landet. Den 27 februari samlas lokala och nationella branschexperter för att diskutera vilka drivkrafter och hinder som framtidens bostadsbehov möter.

Mikael Lindberg, försäljningschef Skandinavien, division Wood Products inom Stora Enso

– Sveriges framtid byggs av skogen!

Mikael kommer bland annat att dela med sig av kunskaper och erfarenheter från bostadsprojektet Trummens Strand i Växjö – Sveriges idag största trähusprojekt. Stora Enso är ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper och tror på ett ökat träbyggande i Skandinavien.

Emma Hult, Riksdagsledamot från Jönköpings län, bostads- och idrottspolitisk talesperson (MP)

– Sverige ska bygga mer, klimatsmart och hållbart!

Miljöpartiet vill skapa ett nationellt energicentrum, med uppdrag att underlätta klimatsmart byggande som ser på en byggnads klimatpåverkan under hela livscykeln. Genom att stimulera energieffektivt och klimatsmart byggande skapas nya jobb och nya exportmöjligheter för svenska företag.

Peter Elftsrand, Arkitekt och projektledare TENGBOM Göteborg

– Vad händer i HSB Living Lab i Göteborg – ett levande labb som utforskar framtidens boende?

Tengbom drivs av utveckling, allra helst genom prototypande. HSB Living Lab i Göteborg – är ett levande labb som utforskar framtidens boende. Här testar Tengbom, tillsammans med akademi, stad och näringsliv, innovationer och tekniska lösningar för nästa generation bostäder

Rasmus Waern, Arkitekt SAR/MSA, Wingårdhs arkitekter

– Vad är arkitektur?

Spira är Sveriges första miljö-kulturhus med bästa tänkbara energihushållning och miljögodkända byggnadsmaterial och ritat av Gert Wingårdh. Från det berömda arkitekthuset kommer också Rasmus Waern, en skrivande arkitekt som älskar sten, en kärlek som han delvis ärvde av sin far, som var skulptör och kunde finhugga pelarbaser.

Som case för framtidens boendemiljöer står projekt Odensjö – Jönköpings nya stadsdel på landet. Här finns idag ett nyetablerat bostadsområde och inför framtiden välkomnas nya möjligheter till att planera byggnation på ett attraktivt landområde.