Nyheter

Sandvikenhus satsar på sysselsättning

Sandvikenhus kommer även 2018 att öka insatsen vad det gäller att skapa sysselsättning i Sandviken. Startskottet går 19 februari då två praktikanter från tekniksprånget börjar, sedan ansluter de 60 sommarjobbarna och 20-talet säsongsanställda.

– Att få ungdomar i arbete är en av de viktigaste strategiska frågorna för Sandviken i framtiden och det påverkar alla medborgare och hyresgäster om vi lyckas, säger Sandvikenhus VD Stefan Lundqvist.

Tekniksprånget är en nationell regerings- och arbetsgivarsatsning som riktar sig till ungdomar under 21 som gått NA/TE på gymnasiet. Det syftar till att väcka intresse för tekniska yrken/utbildningar bland ungdomar och ge dem en chans att prova på ett yrke innan de väljer utbildning. Praktikanterna får fyra månaders betald praktik och de startar den 19 februari. Det är tredje året Sandvikenhus deltar i tekniksprånget.

Nytt grepp om rekrytering

I år tar Sandvikenhus även ett nytt grepp vad det gäller att rekrytera ungdomar via en sommarjobbsmässa den 22 mars. På mässan, som genomförs i form av speed dating upplägg, finns representanter från Sandvikenhus på plats för att möta ungdomarna.

– Det finns en stor målgrupp för sommarjobb i Sandviken och för att rekrytera de som verkligen är intresserade så gör vi i år den här satsningen. Arbetena som ska utföras betalas av våra hyresgäster och därför är det extra viktigt att vi får bästa möjliga kandidater, säger Sandvikenhus VD Stefan Lundqvist.

Under totalt sex veckor (två perioder) i sommar kommer ungdomarna att utföra sysslor i Sandvikenhus verksamhet, som yttre skötsel i bostadsområde (rensning av rabatter, gräsklippning och liknande), parker och annan kommunal mark.

Fakta

  • De 60 ungdomarna, 15–19 år gamla, är dels hyresgäster hos Sandvikenhus men också deltagare i kommunens satsning Första steget. Arbetet sker under två stycken 3 veckorsperioder i sommar och arbetsuppgifterna består av yttre fastighetsskötsel. Man söker på sommarjobbsmässan den 22 mars.
  • Sandvikenhus samarbetar för andra året i rad med ”Första steget”. Första Steget är ett projekt som finansieras av Sandvikens kommun och Göranssonska Stiftelserna och syftar till att ge gymnasieungdomar ett första steg in på arbetsmarknaden. Sista ansökningsdag är 5 mars och man söker via Första Steget på sandviken.se.
  • Sandvikenhus har de tre senaste åren ökat antalet sommarjobbare markant, nästan 300%; från 24 st 2015 till 39 st 2016 och 55 st 2017 och 60 st 2018.