Nyheter

Spaden i jorden – här byggs Växjös nya port till staden

Nu är arbetet igång med att bygga kvarteret Lågan, som med sitt läge i korsningen Linnégatan – Norrtullsgatan, kommer att utgöra en port till Växjö city.

Initiativtagare till projektet är Christian Fredrikson och Arkitektbolaget ansvarar för utformningen av de nya bostäderna, som också ska bidra till att stärka stadskärnan. Med affärslokaler i markplan längs Linnégatan, kommer kvarteret Lågan att göra staden mer levande.

Mot gatan får husen en återhållsam färgsättning med natursten i bottenvåningen, som kommer att smälta in väl i omgivningen. Mot gården dominerar däremot glada färger och böljande balkonger, som tillsammans med en genomarbetad gårdsplanering bidrar till ett rofyllt inre rum som uppmuntrar till grannsamvaro.

Inredningskoncept har fokus på form, funktion och hållbarhet. De 152 lägenheterna har tidlöst stilsäkra material med vita kök, ljusa trägolv och exklusiva detaljer. Ljuset spelar genomgående en viktig roll. Burspråkens fina fönster, sovrummens franska balkonger och alla lägenheter har en egen större balkong eller uteplats mot gården.

32585-spaden

Från trapphusen kommer man rakt ut på de stora takterasserna, vilket gör dem lättillgängliga för alla boende. Högst upp på taket blir det även en gemensamhetslokal med en härlig vy över innerstaden. Några av lägenheterna byggs i etage och andra får egen takterass.

– Vi har en vision på Arkitektbolaget. Vi vill bidra till att höja nivån på arkitekturen i Småland. Då är det viktigt att vara med hela vägen, från analys och idé till färdiga handlingar. Så har det varit med kvarteret Lågan. Vi har fått bidra i alla delar med fokus på nytta, hållbarhet och skönhet. Det höjer kvaliteten, säger arkitekt Ola Malm.

På bilden:
Erik Melkersson, Fastighetsbyrån, Stefan Blomkvist, Serneke och Christian Fredriksson, Lågan Fastigheter tar alla var sitt första spadtag i kvarteret Lågan.

Redaktionen