Nyheter

Integralen 6 nominerad till Årets Bygge 2018

Integralen 6 är ett massivträhus beläget strax intill Smedstadbäcken som löper genom Vallastaden i Linköping. Hållbarhet och ett ekologiskt livscykelperspektivstänk är det som utmärker Integralen 6 allra mest. Och husets flexibilitet.

Dess 22 lägenheter har helt obrutna våningsplan som gör att lägenheterna kan byggas om allt eftersom behoven skiftar. Nu är det nominerat till Årets Bygge 2018, en av samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling och vinnaren tillkännages i mars 2018.

Lätt att förändra
– Tanken är att detta ska vara en långsiktig boendeform. Det ska vara lätt att förändra sitt boende, säger Didrik Holm på Urban Properties, en av delägarna.

a valla

Alla installationer ligger i schakt i husets gavlar samt i de hålrum som finns under golven. Det gör att de förtillverkade badrummen och köken kan placeras på olika platser i lägenheterna. Det finns inga bärande väggar som delar av huset. Även fasaden är utformad så att den går att förändra. I ytterväggarna finns fack som gör att man kan flytta runt fönster och balkongdörrar om man får andra behov. Bjälklaget hänger i träbalkar och hiss och trapphus finns vid de gemensamma entréterrasserna. Värme och tilluft kommer i speciella konvektordiken längs fasaderna.

Byggande arkitekt
Integralen 6 har ritats och byggts av arkitekten Staffan Schartner. Han är vad man kallar en byggande arkitekt. Under flera år jobbade han i Österrike, där arkitekten har en helt annan roll.

– I Österrike var min roll att leda projektet. Jag är van att ha ett ansvar för att hålla ihop det hela. Men strukturen ser annorlunda ut i Sverige. Det här är det första projektet som jag själv äger, säger Staffan Schartner.

Inspiration av jobbet och Malmö-hus
Inspirationen till Integralen 6 kommer från ett långt yrkesliv som arkitekt, men också av till exempel hus som Urbana villor i Malmö.

– De är byggda i betong, men jag ville bygga i trä. Jag är intresserad av hur man får in installationer i huset utan att förstöra flexibilteten – ungefär som i kontorshus, säger Staffan Schartner.

Redaktionen