Nyheter

Mer än var tredje svensk vill ha ett smartare hem

Mer än var tredje svensk önskar sig ett smart hem som i större utsträckning än i dag kan göra vardagslivet lättare och spara kostnader. Men den nya tekniken måste bidra mer till hemtrevnaden för att få ett större genomslag, och det blir kvinnorna som kommer att driva igenom det smarta hemmet.

Det framgår av en trendrapport som framtidsforskningsföretaget Kairos Future tagit fram på uppdrag av dörr- och fönstertillverkaren Inwido. Rapporten baseras på en omfattande enkätundersökning bland 3000 bostadsägare i Sverige, Danmark, Norge, Finland och England.

– De viktigaste områdena för smarta hem har hittills varit säkerhet och energi och här finns fortfarande ett stort intresse. Men smarta hem betraktas som överdrivet tekniska och har hittills inte mött konsumenternas krav på mjuka kvaliteter som att skapa ett mysigt och harmoniskt hem, säger Henrik Hjalmarsson, VD för Inwido Sverige.

32558-Inwido

Enligt rapporten anser sig 40 procent av de tillfrågade veta vad ett smart hem är. Nästan lika många, 38 procent, är intresserade av att ha det. 12 procent av de tillfrågade anser sig redan ha ett smart hem. I dessa fall handlar det i stor utsträckning om gröna och kostnadsbesparande energilösningar som solceller, samt säkerhetslösningar som uppkopplade larmsystem.

– Det finns ett stort intresse, vilket visar att industrin nu måste lyssna närmare på konsumenterna och vad de vill ha. Därför har vi tagit fram den här rapporten, säger Henrik Hjalmarsson.

Här finns också ett genusperspektiv: Den teknikintresserade mannen har gjort sitt för att göra hemmet smartare. Nu tar kvinnan över eftersom hon enligt enkäten i större utsträckning beslutar om inköp för renovering.

Redaktionen