Nyheter

Äldreboende i Gävle vinner pris för sin innovativa belysning

Humanas äldreboende i Gävle vinner årets upplaga av det prestigefyllda Svenska Ljuspriset. Projektet prisas för den innovativa belysningslösningen som tar hänsyn till de olika behov som uppstår vid åldrandet. Priset delades ut under festliga former på Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.

Vinnarna i Gävle har satt brukarnas behov i första rum och använt ny ljusteknik som ett sinnesstimulerande verktyg där belysningen underlättar de boendes dygnsrytmsuppfattning och möjlighet att orientera sig. Beställaren har vågat satsa stort och ligga i framkant när det gäller teknik för att komma fram till ett nytänkande inom framtidens vård- och omsorgsboenden.

– Satsningen på ljus gynnar både boende och personal. Genom en väl planerad och genomtänkt belysning, rätt färgsättning och inredning har vi skapat en mycket bättre miljö för alla, säger Kristoffer Andersson, fastighetschef hos Humana.

32542-gavle
Lägenheten är både en bostad och en arbetsplats, vilket ställer krav på trivsel och hemkänsla såväl som funktion. Det har varit utgångspunkten för den flexibla och dynamiska ljuslösningen.
Foto: Max Plunger

Resultatet i Gävle är så lyckat att belysningskonceptet nu utvecklas och kommer att användas på fler framtida äldreboenden inom Humana, bl.a. i Växjö och Åkersberga.

Fakta om projektet:
Beställare: Humana Omsorg AB: Kristoffer Andersson
Fastighetsägare: Hemfosa
Belysningsplanerare: Ljusrum: Jonas Lindahl, Anton Martiin, Eva Bratell, Carolin Fischer och Hanne Secher
Ljusdesign / specialritade armaturer: Ljusrum: Jonas Lindahl, Lotta Löfgren och Eva Bratell
Arkitekt: White Arkitekter: Mats Johansson och Lotta Lindh
Inredningsarkitekt: Ljusrum: Eva Bratell och Emma Kruuse
Elkonsult: Midroc : Lars Reuterhäll
Elentreprenör: Midroc: Patric Pierrou
Programmering: Wennerström Ljuskontroll: Henrik Sewring

Svenska Ljuspriset-juryn delade även ut två hedersomnämnanden som gick till BSK Arkitekter i Stockholm och Koppartälten i Hagaparken, Solna.

Redaktionen