Nyheter

Norge och Sverige tar täten i nordisk husbyggnadskonjunktur

I  juni månad släpper Industrifakta sin andra konjunkturrapport för i år om de nordiska ländernas ekonomi och läge på byggmarknaden. Under förra året var det Sverige och Finland som svarade för de kraftigaste tillväxtvolymerna inom husbyggnad, medan Danmark minskade svagt och Norge endast ökade marginellt.

När nu resultatet för första kvartalets husbyggnadsinvesteringar har börjat sammanställas, framkommer det att det är Sverige och Norge som leder tillväxtligan i år.

Magnus Klein, som är konjunkturansvarig på Industrifakta, säger att investeringarna så här långt indikerar en fortsatt bred uppgång i Sverige och en husbyggnadsmarknad i Norge som främst stimuleras av investeringar inom privata och offentliga lokaler. Utvecklingen i Danmark och Finland går däremot i en annan riktning.

a byggbild

– Bostadsbyggandet i Danmark har hittills i år visat särskilt svaga siffror säger Magnus. Av erfarenhet är vi dock väldigt försiktiga med att tolka in för mycket av endast ett kvartals byggstatistik. Trots ett klent utfall hittills i år i tror vi ändå att Danmarks husbyggnadsmarknad som helhet kommer att utvecklas positivt 2017.

Källa: Industrifakta AB
Foto: News Öresund

Redaktionen