Nyheter

Spännande taklandskap vinnare i Uppsalas nya stadsdel, Rosendal Etapp 3

Rosendal är en spännande ny stadsdel i Uppsala där hållbart byggande står i centrum. Backhans & Hahn Arkitekter har ritat ett av de vinnande förslagen med varierade fasader och höga resliga tak.

– Sadeltaket är den vanligaste takformen i Sverige genom tiderna, säger Lars Backhans arkitekt på Backhans & Hahn Arkitekter.

– Trä det vanligaste byggmaterialet. Här är ett projekt med sadeltak, byggt i trä men ändå känns det inte som ett traditionellt hus. Ett både gammalt och nytt hus på samma gång. Här finns inspiration av townhouse, villa, träfasad och mörk metallfasad i ett och samma kvarter. Det blir lekfullt samtidigt som det finns en tydlig struktur och repetition.

– Det här var det enda projektet som hade resliga tak bland vinnarna. Taken i kvarteret gör att man känner igen sitt hus bland de andra. I huset med de branta taken bor jag, säger Lars Backhans och pekar när han förklarar projektet och fortsätter. Tak som inte är platta är lite krångliga att bygga, men de är pålitliga. Just nu har jag snöat in på tak. Det här är inte det första projektet med spännande tak.

a backhans

Projektet Origami är mer än bara uttrycksfulla tak. Det är ett kvarter där husens stomme är av trä. Det är också välisolerat och uppfyller den svenska normen för passivhus, FEBY 12.

Husen ska även uppfylla kriterierna för Miljöbyggnad Silver, en klassning som bland annat säkerställer gott dagsljus i lägenheterna. Bostäderna är ritade efter en kollektivhusidé där vanliga lägenheter delar på ett antal gemensamma utrymmen som matsal, verkstad och rum för delningsekonomi. Många tankar som ryms i ett kvarter.

Det var 51 byggherrar som anmälde sitt intresse för att få en tomt i Rosendal Etapp 3. Ett rekord, säger Anna Sander huvudprojektledare för Rosendal.

Uppsala kommun beskriver den nya stadsdelen som ”… en ny stadsdel med ett ovanligt bra läge. På några minuters cykelavstånd från centrum växer området fram i ett av Sveriges främsta kunskapskluster med två universitet och Akademiska sjukhuset som granne.”

Byggherre för Origami är RW Bostad.

Skiss: Backhans & Hahn Arkitekter

Redaktionen