Nyheter

Världens bästa stad när det regnar – internationell konferens om stadsplanering, klimat och skyfall

På måndag 12 juni startar konferensen Embrace the water i Göteborg. Den är en del av 400‑årsjubileet Världens bästa stad när det regnar och inleds med att Göteborg antar principerna för Water wise cities. – Vi anordnar konferensen eftersom vatten är en av våra stora utmaningar i framtiden, säger Lena Blom, Kretslopp och vatten.

– Göteborg ligger långt fram men vi måste ständigt lära oss mer, planera bättre, samverka och agera. Staden växer och vi måste göra rätt när vi bygger om och bygger nytt: allt från fastigheter till parker och andra offentliga ytor, säger Lena Blom.

Konferensen Embrace the water tar upp frågan om hur man ska förebygga och åtgärda skyfall, höjd havsnivå och översvämningar. Det kan till exempel handla om att bygga multifunktionella ytor i lågt liggande områden, som en skateboardpark som kan fungera som ett vattenmagasin vid skyfall och på så sätt förhindra översvämningar.

a gbg

I konferensens inledning antas de 17 principerna för Water wise cities. De har tagits fram av IWA, Internationell Water Association. Göteborg fokuserar på fem av dessa, bland annat multifunktionella stadsytor för vattenmagasinering vid skyfall och ökat skydd av råvattnet. Ann‑Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande, kommer att tala när principerna antas och Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare i FN, kommer att prata om globala utmaningar.

Under konferensen får deltagarna möjlighet att göra studiebesök på HSB Living lab och Torp, Frihamnen, Älvstranden med en båttur på Göta älv och Ryaverket.

Redaktionen