Nyheter

Större forskarhotell på Brunnshög

Fler hotellrum för gästforskare planeras på Brunnshög i Lund, nära de stora forskningsanläggningarna. Byggnadsnämnden i Lunds kommun har under torsdagen beslutat att skicka ett förslag till detaljplan som gör ett större hotell möjligt på samråd.

Det nya forskarhotell som håller på att byggas Brunnshögs gård skulle från början ha 20 rum. En större efterfrågan gör att hotellägaren redan vill utöka med ytterligare 50 rum och då behöver en ny detaljplan tas fram.

– Vi märker att intresset för att bygga nytt och utveckla på Brunnshög växer sig allt starkare, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande. Att det finns attraktiva och flera olika slags boendealternativ nära de nya forskningsanläggningarna är viktigt för att Brunnshög snabbt ska kunna bli en levande stadsdel med både bostäder, arbetsplatser och service.

a brunnshog

Tanken är att gårdens nya hotellbyggnad ska byggas på den plats där de äldre ekonomibyggnaderna finns idag. Detaljplanen säger även att trädgårdens uppvuxna träd och en stenmur mot Odarslövsvägen ska bevaras. Den andra etappen på hotellet planeras få en mer modern utformning med en blandning av betong och trä i fasaderna. Byggnaden kan byggas i 2,5 plan.

Närmsta spårvagnshållplats kommer att ligga cirka 250 meter öster om det planerade hotellet. Den som vill gå mellan MAX IV och hotellet kommer att kunna göra det på den befintliga grusvägen.

Samtidigt som den nya detaljplanen ska göra det möjligt att bygga nya hus kommer den också att skydda den gamla huvudbyggnaden som nu får både rivningsförbud och så kallade varsamhetsbestämmelse.

Skiss: Gunilla Svensson Arkitektkontor AB

Redaktionen