Nyheter

Startskott för Fokus Skärholmen med 78 nya hyresrätter i Bredäng centrum

Den 13 juni tas första spadtaget för ByggVestas första projekt inom Fokus Skärholmen, 78 nya hyresrätter vid Bredängs Allé. Totalt ska över 4000 nya bostäder byggas inom Fokus Skärholmen.

Längs Bredängs Allé bygger ByggVesta 78 hyresrätter i ett flerbostadshus som blir 6 våningar mot Bredängs Allé och 8 våningar mot parken, där de understa planen är souterrängvåningar med bland annat garage.

Bredängs Allé ska bli mindre storskalig och få mer karaktär av en stadsgata, bland annat genom att huset byggs i en vinkel som skapar en torgyta framför en lokal för exempelvis ett café. En portik genom byggnaden leder fram till en ny gång- och cykelväg som knyter ihop Bredäng centrum med parken.

– Bredängs allé blir ett symboliskt startskott för Fokus Skärholmen som innebär att vi tar ett smart helhetsgrepp för att utveckla Bredäng, Sätra, Vårberg och Skärholmen, säger Karin Ahlzén, projektchef, Stockholms stad. Det gäller att på ett genomtänkt sätt bygga ihop områden och skapa förutsättningar för möten, fler bostäder och grönska, säger hon.

Det nya huset kommer att smälta in i och komplettera det befintliga husbeståndet i Bredäng, där karaktäristiska skivhus från miljonprogrammens tid samlas kring ett integrerat service-tätt centrum och där det finns gott om grönytor mellan husen.

– Vi har jobbat mycket med ljus för att göra det här till ett hus man verkligen trivs i. Alla lägenheterna har stora fönster med låg bröstning, och uteplats eller balkong med kvällssol mot parken, säger Ehsan Rashidi, projektledare på ByggVesta Development. Dessutom har vi samarbetat med en ljusarkitekt från ÅF för att få fram en effektfull utebelysning som bidrar till ökad trygghet, avslutar han.

a bredang

Lägenheterna blir ytsmarta 2:or till 4:or. Huset byggs som ett energisnålt Egenvärmehus® med individuell mätning av värme, el och vatten samt bland annat effektiv källsortering och lättillgängliga cykelrum i markplan.

Om Fokus Skärholmen
Fokus Skärholmen är ett pilotprojekt i Stockholms stads för att pröva större och mer flexibla detaljplaner för att öka takten i bostadsbyggandet. Under hösten 2016 utnämndes så kallade ankarbyggherrar. En ankarbyggherre kliver in i projekten i ett tidigt skede för att hjälpa staden med att ta fram samrådsmaterial, bidra med byggherreperspektivet och säkerställa planernas genomförbarhet.

ByggVesta är ankarbyggherre för delprojektet Vårbergsvägen som totalt ska rymma cirka 1000 bostäder. Inom projektet har ByggVesta tilldelats en byggrätt på 150 lägenheter.

Skiss: Kirsh+Dereka

Redaktionen