Nyheter

Illustrationer sätter färg på skyltfönster i stan

Ständig förändring och med utrymme för det storskaliga. Effektfullt handmålade glaspartier syns hos allt fler restauranger, showroom och butiker. I Trendgruppen PR:s kommande lokal vid Scalateatern i Stockholm har illustratören Siri Carlén gett skyltfönstren liv.

Att skapa attraktiva och uppseendeväckande skyltfönster är en konstform i sig. Illustratören Siri Carlén är skaparen bakom flera av de omtalade skyltfönster som pryder stadens gator. Hennes handmålade illustrationer syns bland annat hos klädmärket Hope och Café Nizza på Södermalm, där skyltfönstren målas om flera gånger i månaden för att skapa en inbjudande och levande miljö för cafébesökarna.

Siri Carlén bor med sin familj i Aspudden och det var under sitt examensprojekt på Konstfack som hon fastnade för att jobba storskaligt och med expressiva, taktila uttryck.

– Jag jobbar helst med stora dimensioner och med färg och pensel, berättar illustratören Siri Carlén. Sedan jag började måla skyltfönster har allt fler beställare hört av sig och jag tror att trenden har vuxit fram som en motreaktion mot färdigtryckta budskap och digitala metoder. Vi söker snarare något som pågår i stunden och som känns här och nu, det är mer exklusivt.

a konst

Det senaste uppdraget kommer från Trendgruppen PR där Carlén målat om skyltfönstren med utvalda kulörer från Alcro. Verket är en temporär installation under PR-byråns renovering av sin nya lokal på Västmannagatan 6 i Stockholm.

– Siri har med sitt bildspråk tolkat vår verksamhet och expertis som bygger på färg och form, säger Karin Sköldberg, vd och grundare av Trendgruppen PR. Målerihantverket och det konstnärliga uttrycket i kombination med det direkta tilltalet till en förbipasserande målgrupp tycker jag är en spännande kontrast till de snabba, och ibland ytliga, sociala medier som vi är vana vid att kommunicera med. Lokalens fantastiska skyltfönster är en perfekt yta att signalera att någonting är på gång!

Gå gärna in på Trendgruppen PRs Instagram för att se konstverket växa fram i en timelaps.

Kort om Västmannagatan 6
I augusti 2017 flyttar Trendgruppen PR in i nya lokaler på Västmannagatan 6, granne med Scalateatern på Wallingatan, nära Norra Bantorget. Bakom inredning och koncept står den prisbelönta möbelformgivaren och inredningsarkitekten Anya Sebton. Skyltfönstren målade av Siri Carlén är del
i Sebtons showroomskoncept för Trendgruppen PR.

Redaktionen