Nyheter

Informationsturné för ökad takkvalitet

Tätskiktsgarantier i Norden har släppt sina nya riktlinjer för taktäckningar på yttertak och ytterbjälklag. Riktlinjerna presenterades under en landsomfattande informationsturné för takentreprenörer, fastighetsägare, konsulter och förvaltare.

Sammanlagt deltog cirka 400 personer på årets träffar som syftar till att öka kvaliteten på exponerade och inbyggda tätskikt.

Tätskiktsgarantier reviderar sina riktlinjer varje år och åker därefter ut på en informationsturné. I år besökte man 13 orter runt om i landet, från Luleå i norr till Malmö i söder. Informationsträffarna är kostnadsfria och besökarna utbildas i krav på material och utförande av tätskikt. Målgruppen är takentreprenörer, fastighetsägare, konsulter och förvaltare. Sammanlagt deltog cirka 400 personer på årets träffar.

– Vi går igenom riktlinjerna och presenterar årets nyheter. Det brukar bli bra diskussioner om olika taklösningar samt vanligt förekommande fel. Vi ser allt fler arkitekter och konstruktörer bland besökarna, vilket är positivt eftersom de kan omsätta kunskapen i bättre ritningar och bygghandlingar, säger Tätskiktsgarantiers vd Roger Nilsson.

a tak

– Kursledaren var väldigt kompetent och duktig på att förklara vad man ska tänka på för att undvika skador på taket. Även jag som har jobbat länge i branschen och utrett många fuktskador lärde mig något nytt. Jag kommer säkert tillbaka nästa år, säger Lars Hammarborg, fuktkonsult på CondoConsult AB i Stockholm.

Ett läckande tak kan orsaka omfattande skador och stora kostnader som sällan täcks av vare sig fastighets- eller hemförsäkring. Men när man anlitar en takentreprenör som är ansluten till Tätskiktsgarantier ingår en omfattande trygghetsgaranti i priset. Sedan starten 1984 har bolaget försäkrat över 70 miljoner kvadratmeter takyta och sänkt skadefrekvensen till under två promille.

– För att kvalitetssäkra takentreprenörernas arbete samlar vi systematiskt in rapporter och information och gör om det till riktlinjer för takläggning. Det finns ingen motsvarande erfarenhetsbank i Sverige när det kommer till att bygga trygga tak, säger Roger Nilsson.

– Vi ser till att minst en person från vårt företag går på Tätskiktsgarantiers informationsträff varje år. När man följer deras riktlinjer får fastighetsägaren ett bra tätskiktsmaterial som är anpassat för svenskt klimat och monterat på ett fackmannamässigt sätt, säger Robert Lilke, ägare och vd på Sandö Tak & Entreprenad AB.

Redaktionen